Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Μετά τις Βρυξέλλες, η τρόικα

Μετά την επίσκεψη Σαμαρά στις Βρυξέλλες, με στόχο να μεταφερθεί το μήνυμα «όχι στη λήψη νέων μέτρων», η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα το χρόνο για την κρίσιμη επίσκεψη της τρόικας.

troika maximou fosphotosΤην προσήλωση της Αθήνας στην εφαρμογή του προγράμματος επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητώντας να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων τώρα και να διασφαλιστεί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μετά τον Απρίλιο του 2014 κατά τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε πάντως να απαντήσει συγκεκριμένα στο ερώτημα εάν θα ζητηθεί κατά τον επικείμενο έλεγχο να λάβει η Ελλάδα νέα μέτρα, τονίζοντας ότι και η Κομισιόν αναμένει πρώτα τις εισηγήσεις της τρόικας.

Το κοινό σημείο στις δηλώσεις και των δύο ήταν η αναφορά σε διαρθρωτικά μέτρα που έχουν και δημοσιονομικό χαρακτήρα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εστιάζει ιδιαίτερα στην εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο. Τα τρία αυτά θέματα θα βρεθούν και στο επίκεντρο του ελέγχου των εκπροσώπων των δανειστών. 

Η τρόικα κατά την άφιξη της τη Δευτέρα στην Αθήνα θα βρει ορισμένα ανοιχτά θέματα, με κύρια την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, για την οποία συζήτησε χθες ο πρωθυπουργός με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια και τη διαθεσιμότητα, από την οποία λείπουν ακόμη οι 1.500 διοικητικοί υπάλληλοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά και τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, που ζήτησαν την κατάργηση της διαθεσιμότητας και μιλούν για 2.500 κενά, το υπουργείο Παιδείας αναζητεί τρόπους να λύσει το ίδιο το θέμα, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By