Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μετά τις εκλογές στη Σερβία οι διαπραγματεύσεις για το δάνειο των 250 εκατ. δολαρίων

Προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου είναι η υιοθέτηση των μεταρρυθμιστικών νόμων και η έναρξη της αναδιάρθρωσης των 153 κρατικών και κοινωνικά ελεγχόμενων εταιρειών

world bank

Με τη σερβική κυβέρνηση, όπως αυτή θα αναδειχθεί από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 16ης Μαρτίου ξεκινά διαπραγματεύσεις η παγκόσμια Τράπεζα για την χορήγηση ενός δανείου δημοσιονομικής υποστήριξης, ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου είναι η υιοθέτηση των μεταρρυθμιστικών νόμων και η έναρξη της αναδιάρθρωσης των 153 κρατικών και κοινωνικά ελεγχόμενων εταιρειών, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του γραφείου της Τράπεζας στο Βελιγράδι, Τόνι Βερχέιτζεν.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για το δάνειο μόλις σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση και μόλις αυτή διασφαλίσει τη θέσπιση τροποποιήσεων των νόμων για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις πτωχεύσεις και ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των 153 εταιρειών» είπε ο κ. Βερχέιτζεν, στο περιθώριο επιχειρηματικού φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κοπαόνικ, στην κεντρική Σερβία.

Αναφερόμενος στα κυριότερα οικονομικά προβλήματα της χώρας και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, που θα μπορέσει να επιτρέψει στη Σερβία μία στρατηγική διαχείριση των δημόσιων εσόδων της, είναι εξαιρετικά σημαντική, προσθέτοντας ότι «αυτό σχετίζεται ιδιαίτερα με τον τρόπο, με τον οποίο θα δαπανηθούν τα κεφάλαια στους μισθούς του δημοσίου τομέα».

«Πιστεύουμε ότι τα χρήματα δε δαπανώνται αποτελεσματικά ή με διαφάνεια», σημείωσε ο κ. Βερχέιτζεν, σημειώνοντας, ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα π.χ. την κακή κατάσταση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.

«Η Σερβία έχει μη αναληφθέντα (εγκεκριμένα) δάνεια αξίας 3,2 δισ. ευρώ, προοριζόμενα για έργα υποδομής, επομένως η έλλειψη αποτελεσματικότητας είναι εμφανής και από αυτή την οπτική», είπε.

Η αναδιάρθρωση των κρατικών εταιρειών πρέπει να ολοκληρωθεί και ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών κομμάτων υποστηρίζουν τη συνέχιση της διαδικασίας αυτής, ανέφερε ο κ.Βερχέιτζεν, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στο θέμα με τη νέα σερβική κυβέρνηση.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να εργάζεται με την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της σερβικής οικονομίας, καθώς και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού», είπε.

By