Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μετά το πρωτογενές πλεόνασμα, έρχεται το χρέος

Αλέξανδρος Κλώσσας

Η ανακοίνωση των στοιχείων από την Eurostat, αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2013, ανοίγει πλέον και επίσημα το δρόμο στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση της λύσης που θα δοθεί ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο

Greek-Debt-Crisis

Είτε κανείς αποδέχεται τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα είτε όχι, δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα, βάσει της μεθοδολογίας υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος, που αποφάσισε η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα, υλοποίησε το βασικό όρο που της είχαν θέσει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Τότε οι υπουργοί Οικονομικών είχαν αποφασίσει ότι εφόσον η Ελλάδα επιτύχει διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε το Eurogroup θα συζητήσει τους τρόπους ελάφρυνσης του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα πρέπει πλέον να στρέψει το ενδιαφέρον του στη συζήτηση για το χρέος, η οποία αναμένεται ανεπίσημα να ξεκινήσει από το προσεχές Eurogroup της 5ης Μαίου.

Αρχής γενομένης από αυτή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, η Ελλάδα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει μια σαφή δήλωση αναφορικά με τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της διευθέτησης του χρέους, αλλά και την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος μετά και την “επίτευξη” πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αν και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι ανεξάρτητα από το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από το τέλος του 2014, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη τις παρασκηνιακές επαφές. Στόχος είναι να έχει σαφή εικόνα σχετικά με τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων.

Άλλωστε η Κομισιόν, δεδομένων και των ευρωεκλογών, κρατά ακόμα χαμηλά τους τόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο’Κόνορ, δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο σε γενικές γραμμές, τονίζοντας ωστόσο ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα συζητήσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος.

Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένες ημερομηνίες και αρκέστηκε να πεί ότι «Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στα πόδια της, και ατενίζουμε το μέλλον πιά, με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία» και πρόσθεσε «Θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα δούμε πότε θα τελειώσει. Σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα ότι πηγαίνουμε πολύ καλά. Αυτό έχει σημασία» συμπλήρωσε σχετικά.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα δήλωσε ότι αποτελεί “αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» που έχει ήδη αποφασισθεί και δρομολογηθεί, για την σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που ήδη – με επιτυχία – έγινε, για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση και την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους”.

Αν λοιπόν οι εταίροι-δανειστές βλέπουν ότι οι στόχοι επετεύχθησαν θα πρέπει πλέον να προχωρήσουν και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και αυτοί απέναντι στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς νέα προαπαιτούμενα αλλά ούτε και αγκυλώσεις. Μόνος στόχος θα πρέπει να είναι η χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της απαλλαγμένη από τα υπέρογκα βάρη που της έχουν προσθέσει τα δάνεια αλλά και τα μνημόνια.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By