Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως το ΑΠΘ

Στις διεθνείς κατατάξεις των οργανισμών Academic Ranking of World Universities και QS

aristoteleioΜεταξύ των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως βρίσκεται και πάλι το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στις διεθνείς κατατάξεις των οργανισμών Academic Ranking of World Universities (ARWU, Shanghai Ranking) και  QS, για το 2013/2014, συνεχίζοντας τη σταθερά ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων.

«Εν μέσω δύσκολων καιρών για την παιδεία και την κοινωνία γενικότερα, οι θέσεις του ΑΠΘ στις διεθνείς κατατάξεις έρχονται ως επιβράβευση των προσπαθειών όλου του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Ιδρύματος και των λίγων -αναλογικά με το μέγεθός του ΑΠΘ- διοικητικών υπαλλήλων του, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση και την υποστήριξη των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματος. Η επικείμενη διαθεσιμότητα προσωπικού των ΑΕΙ -που φημολογείται ότι θα πλήξει το ΑΠΘ- θα οδηγήσει σε κυριολεκτική αδυναμία λειτουργίας του», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ.

Αναλυτικότερα, στη λίστα «Shanghai Ranking» το ΑΠΘ για το 2013 βρίσκεται μεταξύ των θέσεων 301-400 της παγκόσμιας γενικής κατάταξης, διατηρώντας τη θέση του 2012, και στην 1η μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, ισοβαθμώντας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Αθηνών. Το ΑΠΘ είχε ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στα κριτήρια του αριθμού μελών ΔΕΠ (θέση 125), του ποσοστού μελών ΔΕΠ με διδακτορικό δίπλωμα (θέση 29), και της χρηματοδότησης από τη βιομηχανία (θέση 182).

Το ΑΠΘ διακρίθηκε στη θεματική κατάταξη της Επιστήμης των Υπολογιστών, καθώς και στην ευρύτερη θεματική περιοχή Engineering/Technology and Computer Sciences (Μηχανική/Τεχνολογία και Επιστήμες Υπολογιστών), λαμβάνοντας την θέση 151-200.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By