Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Με ελπίδες ο Σαμαράς στο Βερολίνο στις 21 Νοεμβρίου

Την ημέρα που κατατίθεται ο προϋπολογισμός, ο Σαμαράς ταξιδεύει στο Βερολίνο

berlin

Πολλές ελπίδες και προσδοκίες επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο με αφορμή την ετήσια «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» και πραγματοποιείται 21- 23 Νοεμβρίου.

Στις 21 Νοεμβρίου εν τω μεταξύ στην Αθήνα κατατίθεται ο προϋπολογισμός.

Όμως από τη Γερμανία τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς άλλωστε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την προηγούμενη συνάντηση της με τον κ.Σαμαρά στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες «ένιψε τας χείρας της» παραπέμποντας στην τρόικα και αποφεύγοντας να μπει στη λογική των πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του κ.Σαμαρά να εξασφαλιστεί νέο τετ α τετ με τη Μέρκελ και να δείξουν πως το Βερολίνο δεν αγνοεί την Αθήνα είναι εμφανής. Για αυτό και δίνουν ιδιαίτερη σημασία το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο για την ημερίδα της γερμανικής εφημερίδας, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης η ίδια η κ.Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο  επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Ο κ.Σαμαράς θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με την κ.Μέρκελ και με όσους περισσότερους από τους συμμετέχοντες, με την ελπίδα να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις. Το «παιχνίδι» όμως σε σημαντικό βαθμό θα έχει κριθεί από τις συζητήσεις με την τρόικα στην Αθήνα μέχρι τότε, και ανάλογα με το τι θα έχει συμβεί αλλά και εφόσον ο κ.Σαμαράς έχει πια «στο χέρι» την επιβεβαίωση πρωτογενούς πλεονάσματος, θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό πολιτικό πλαίσιο για το μέλλον, δεδομένου ότι η απόφαση για το χρέος την άνοιξη είναι αυτό που «καίει» περισσότερο από κάθε τι άλλο το Μέγαρο Μαξίμου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By