Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Με επίκεντρο το «μαύρο» στην ΕΡΤ, η συζήτηση του νομοσχεδιού για την ΝΕΡΙΤ

Σταμάτης: Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης το ότι δεν έχει φύγει το «μαύρο» στην ΕΡΤ

ertΤο «μαύρο» στις κρατικές συχνότητες κυριάρχησε στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ στη Βουλή, με την κυβέρνηση να σημειώνει ότι δεν είναι δική της ευθύνη και να επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στους συνδικαλιστές της ΕΡΤ και εμμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «μαύρο» θα φύγει από τις οθόνες εντός της εβδομάδας, -ενδεχομένως την Τετάρτη από άλλες εγκαταστάσεις, καθώς εκπνέει το 15νθήμερο που έθεσε το ΣτΕ. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Π. Καψής σημείωσαν πάντως, ότι εξάντλησαν όλα τα περιθώρια διαλόγου με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

«Το ότι δεν έχει φύγει το μαύρο δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά είπαμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια μιας ήπιας λύσης», ανέφερε ο Δ. Σταμάτης, ο οποίος δείχνοντας τους συνδικαλιστές της ΕΡΤ σημείωσε πως ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων ασπάζεται την φιλοσοφία του νομοσχεδίου, κάποιοι ασκούν πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές. «Εμείς δεν πρόκειται να πέσουμε σε αυτή την παγίδα, αυτοί που εμποδίζουν σήμερα να λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν είναι η κυβέρνηση είναι αυτοί που έχουν καταλάβει το χώρο ή βγάζουν πολιτικούς λόγους», είπε και έκανε λόγο για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση μακριά από την κηδεμονία του κράτους και της κυβέρνησης.

«Αν θέλετε εσείς να κάνετε εκεί ηρωικές σκηνές, δεν θα τις έχετε», είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ανοιχτός σε βελτιώσεις που δεν θα αλλοιώνουν το στόχο του νομοσχεδίου.

Ο Δ. Σταμάτης απέρριψε τις αιτιάσεις περί παραβίασης της απόφασης του ΣτΕ, λέγοντας ότι «η απόφαση επιτάσσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει τις συχνότητες, δεν υποδεικνύει όμως τον τρόπο, αυτοί που εμποδίζουν να λειτουργήσει η Δημόσια Τηλεόραση είναι αυτοί που καταλαμβάνουν τους χώρους ή βγάζουν πολιτικούς λόγους». Τα λεγόμενα του προκάλεσαν την αντίδραση  Ζ. Κωνσταντοπούλου που του αντέτεινε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που κατέβασε τους πομπούς. «Η χούντα το έκανε καλύτερα», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στις συζητήσεις μου με τους εργαζόμενους, αν αποφάσιζαν χωρίς συνδικαλιστικές εμπλοκές, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα συμμετείχαν σε αυτό το μεταβατικό σχήμα», ανέφερε ο Π. Καψής και αναφέρθηκε στις αντιφατικές, όπως είπε, θέσεις που εκφράζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι από την μια δεν συζητούν για απολύσεις και από την άλλη ρωτούν τι αποζημίωση θα πάρουν. Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ήρθε σε κόντρα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα όταν εκείνη τον αποκάλεσε «διορισμένο και δοτό υπουργό, μέχρι πρότινος υπάλληλο του Ψυχάρη». Άμεση και σφοδρή ήταν η αντίδραση του υπουργού ο οποίος είπε ότι «και στο κόμμα σας υπάρχουν βουλευτές που υπηρέτησαν σε διευθυντικές σχέσεις στο ΔΟΛ (υπονοώντας τον Βασίλη Μουλόπουλο), αλλά για εκείνους  δεν έχετε πρόβλημα. Επικρίνετε με δυο μέτρα και δυο σταθμά». Σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για «φασιστικές νοοτροπίες που θα τις περίμενα από τον Κασιδιάρη και όχι από την Αριστερά» και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν δούλεψε ως δημοσιογράφος στο δημόσιο γιατί ήθελε να έχει την ανεξαρτησία του, ότι ποτέ δεν πήρε ούτε μια δραχμή από το δημόσιο και ότι δεν ντρέπεται ούτε για μια στιγμή για τη δημοσιογραφική του πορεία.

Αύριο το μεσημέρι καταθέτουν τις απόψεις τους η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου ΜΜΕ, ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ένωση Θεάματος –Ακροάματος), καθώς και ο καθηγητής Νίκος Αλεβιζάτος, στις προτάσεις του οποίου βασίστηκαν οι συντάκτες του νομοσχεδίου. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By