Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μόνο με κάρτες οι πληρωμές στις ταβέρνες;

Ένα «αντίβαρο» για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Του Νίκου Φιλιππίδη

Παναγιώτης Τζάμαρος
Παναγιώτης Τζάμαρος

Κίνηση-έκπληξη με στόχο να συγκρατήσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στον χώρο της εστίασης και να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13%, μελετά το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση παράλληλα με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή την υποχρεωτική χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας στις συναλλαγές σε όλα τα καταστήματα εστίασης.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η πρόταση αυτή θα γίνει δεκτή από την τρόικα αλλά αντιθέτως θα αντιδράσουν οι συνήθως ύποπτοι που αποφεύγουν να εκδίδουν αποδείξεις. Το όφελος όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες θα είναι σημαντικό για τα δημόσια ταμεία αλλά και για τους καταναλωτές. Το θέμα όπως αναφέρουν είναι να δεχτούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Με την πληρωμή με πιστωτική η χρεωστική κάρτα θα γίνεται διαχωρισμός του καθαρού από το ΦΠΑ ο οποίος δεν θα  πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών. Απλά το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει ακριβώς τις συναλλαγές που έχει κάνει κάθε κατάστημα καθώς και το ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί από τους υπόχρεους.

Ταυτόχρονα σχεδιάζονται κίνητρα για τους πολίτες προκειμένου να χρησιμοποιούν όσο το δυνατό περισσότερο πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες σε όλες τους τις συναλλαγές όχι μόνο στα εστιατόρια και τις ταβέρνες και γενικότερα σε όλα τα καταστήματα εστίασης.

By