Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Με κέρδη έκλεισε το Χ.Α.

Επιστροφή στην ανάπτυξη ύστερα από έξι χρόνια

xrhmathsthrio

Με κέρδη έκλεισε μία πτωτική εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από μία πραγματικά καλή είδηση για την ελληνική οικονομία, εκείνη της επιστροφής στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,81% στις 890,74 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 2,17%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 905,06 μονάδες και η χαμηλότερη στις 883,26. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 22,1% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 60,32 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 3,5 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σχόλιο του επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, τα καλά νέα από το μέτωπο του ΑΕΠ ήταν μία από τις αφορμές προσωρινής αναχαίτισης των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία που της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η ύφεση έχει ανακοπεί το τρίτο τρίμηνο καθώς το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε αύξηση 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2013. Η αύξηση του ΑΕΠ συνοδεύεται από πλεόνασμα σε πρωτογενές επίπεδο και με βάση τον ρυθμό αύξησης του τρίτου τριμήνου φαίνεται εφικτός ο στόχος του προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% στο σύνολο του 2014.

Από την άλλη πλευρά οι εκκρεμότητες που αφορούν το θέμα της άφιξης της Τρόικας παρέμειναν παρά την αλλαγή του νόμου των δόσεων για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ διατηρώντας το κλίμα επιφυλακτικότητας στην αγορά. Η αποχή των πιο συντηρητικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων από τις συναλλαγές έχει αυξήσει το βαθμό συμμετοχής πιο γρήγορων επενδυτών οι οποίοι κινούνται περισσότερο στην λογική των ειδήσεων, του momentum και των βραχυπρόθεσμων τεχνικών κινήσεων. Σε αυτό το κλίμα και υπό την όποια πίεση δημιουργεί «το κλείσιμο των βιβλίων του Νοεμβρίου» η αγορά δεν μπορεί να βρει ανοδικό βηματισμό και κάθε ανοδική κίνηση χαρακτηρίζεται ως «ευκαιρία πωλήσεων» μέχρι νεοτέρας.

Η πίεση του χρόνου μέχρι το Eurogroup της 8 Δεκεμβρίου αρχίζει πλέον να γίνεται έντονη και επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις σύγκλισης με την Τρόικα ως προς τα ανοικτά θέματα των προαπαιτούμενων που θα δώσουν το πράσινο φως για την έγκριση της δόσης. Ένα μόλις εβδομαδιαίο θετικό κλείσιμο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη στο σύνολο των δέκα τελευταίων εβδομάδων στο χρηματιστήριο απηχεί την αλλαγή που έχει συντελεσθεί στην ψυχολογία των επενδυτών καθώς και την έλλειψη αντανακλαστικών σε επιμέρους μετοχές παρά την σημαντική διόρθωση των τιμών είτε από τα φετινά υψηλά είτε από τα επίπεδα της αρχής του έτους.

Τεχνικά, η άνοδος της Πέμπτης και της Παρασκευής επιβράδυνε την δυναμική της πτώσης χωρίς όμως να αντιστρέψει την τάση. Μάλιστα η υποχώρηση έως τις 870 μονάδες στο μέσον της εβδομάδας στάθηκε ικανή για να ακυρώσει το μοναδικό σε ισχύ σήμα αγορών από τον MACD. Τα συναλλακτικά δεδομένα της διήμερης αντίδρασης δεν δίνουν πολύ πειστικές απαντήσεις ως προς την αλλαγή κατεύθυνσης της αγοράς και δικαιολογούνται εν μέρει ως τοπικής φύσεως αντιδράσεις σε μια αγορά που έχασε σε σύντομο χρονικό διάστημα (τέσσερις συνεδριάσεις) 9,35%.
Η εικόνα των ταλαντωτών έχει βελτιωθεί αισθητά αντιδρώντας από την υπερπουλημένη ζώνη έως την πλησιέστερη ζώνη αντίστασης που βρίσκεται στα επίπεδα της προηγούμενης στήριξης των 905 μονάδων.

H συνέχιση ωστόσο της αντίδρασης θα χρειαστεί περισσότερα καύσιμα καθώς οι όγκοι που έχουν συντελεστεί κατά την πρόσφατη πτώση της αγοράς από τις 1.000 μονάδες έως τα φετινά χαμηλά των 852 μονάδες υπερβαίνουν σε μέση ημερήσια δραστηριότητα τα 200 εκατ. ευρώ.
Συμπερασματικά οι πιθανότητες προσέγγισης των φετινών χαμηλών παραμένουν ακέραιες στο άμεσο μέλλον καθώς η αγορά δεν δείχνει ικανή να συγκεντρώσει ζωηρότερο ενδιαφέρον με το υπάρχον υλικό ειδησεογραφίας.

Στο ταμπλό τώρα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες απορρόφησαν τα 32,1 εκατ. ευρώ επί του συνόλου της αξίας των συναλλαγών (σε ποσοστό επί του συνόλου το 53,5%). Μάλιστα η Εθνική πραγματοποίησε συναλλαγές αξίας 12 εκατ. ευρώ (20% του συνολικού τζίρου)

Aναλυτικότερα, ο 25άρης (287,85 μον. με άνοδο 0,7%) είδε τις συναλλαγές να αγγίζουν τα 57,5 εκατ. ευρώ (95,8%). Από το σύνολο οι 18 μετοχές του έκλεισαν θετικά (Ελληνικά Πετρέλαια +4,94%, ΟΛΠ +4,84%, Ελλάκτωρ +4,17%, Τέρνα Ενεργειακή 4,08%, ΜΕΤΚΑ 3,24%, Grivalia 3,38%), τρεις παρέμειναν σταθερές (Εθνική, Ιντραλοτ, Βιοχαλκο) και τέσσερις υποχώρησαν (Jumbo -4,11%).

Στον τραπεζικό δείκτη είδαμε διαδρομή σήμερα της τάξης του 3,51% (από το -0,26% στο +3,25%) με κλείσιμο στο +0,70% στις 111,71 μονάδες, ενώ ο MidCap έκλεισε στις 843,91 μονάδες με κέρδη 1,46% μονάδες. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε 11 μετοχές του με θετικό πρόσημο (ΟΛΘ 9,43%, Φουρλής 2,92%, Autohellas 2,52%, Aegean 2,21%), τέσσερις χωρίς αλλαγή και πέντε με αρνητικό πρόσημο (Ελληνικά Καλώδια 4,60%, Frigoglass 1,56%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες του Πετρελαίου (+3,90%), των Τηλεπικοινωνιών (+2,80%), των Μέσων Ενημέρωσης (+2,76%) και της Ακίνητης περιουσίας (+2,41%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-2,80%), των Ασφαλειών (-1,41%) και των Χημικών (-0,90%). Ανοδικά κινήθηκαν 66 μετοχές, 34 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.

By