Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Με κρασί «ξεπλένουν» τα χρήματά τους οι Κινέζοι

Η Κίνα αγαπά το κρασί αλλά όχι για τη γεύση του

santorini wineΤα… σταφύλια εκλεκτής ποιότητας είναι η νέα μόδα στην Κίνα για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της γαλλικής αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος, γνωστή ως Tracfin, καταγράφεται αυξανόμενη παρουσία επενδυτών που έχουν διασυνδέσεις με Κίνα.

Δεν είναι όμως μόνο η Tracfin, που έχει παρατηρήσει ύποπτες εισροές κινεζικών κεφαλαίων. Οπως σημειώνει η εφημερίδα South China Morning Post, κινέζοι επενδυτές έχουν στην κατοχή τους περίπου 50 αμπελώνες στη φημισμένη γαλλική οινοπαραγωγική περιοχή του Μπορντώ. Οι Κινέζοι κοντεύουν να ξεπεράσουν τους Βέλγους ως η εθνικότητα με τους περισσότερους αμπελώνες στην περιοχή. Ορισμένες από αυτές τις επενδύσεις συνδέονται με την αγάπη των Κινέζων για πολυτέλεια, ωστόσο, κατά κύριο λόγο τηρείτε σιγή ιχθύος αναφορικά με το ποιος είναι ο εκάστοτε αγοραστής. Αυτές οι συγκαλυμμένες εισροές κεφαλαίων δημιουργούν έντονες υποψίες για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος.

Οι αγοραστές από την ενδοχώρα της Κίνας αγοράζουν αμπελώνες στο Μπορντώ από το 2008 και μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει πάνω απο 40 αμπελώνες σε σύνολο 7.400. Ο ρυθμός των επενδύσεων έχει αυξηθεί σημαντικά αναφέρει άλλο δημοσίευμα από την εφημερίδα Caijing.

Καθώς η κινεζική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο ασταθής, πολλοί οικονομολόγοι έχουν παρατηρήσει μεγάλη εκροή χρήματος, ωστόσο ο ακριβής υπολογισμός των κεφαλαίων που έχουν «μεταναστεύσει» είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μέσα σε ένα 12μηνο (μεταξύ Σεπτεμβρίου 2011 και 2012), περίπου 225 δισ. δολάρια διέρρευσαν από την Κίνα.

Ακόμη πιο δύσκολο από την καταγραφή της εκροής κινεζικών κεφαλαίων είναι το να διαπιστωθεί το πού πήγαν αυτά τα χρήματα, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι μέρος τους πάνε σε φιάλες κρασιού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By