Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με κυρώσεις απειλεί το ευρωκοινοβούλιο τις ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις

Με σχετικό ψήφισμα που ενέκριναν, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ θα είναι αβέβαιο, εάν συνεχιστούν οι δραστηριότητες μαζικής παρακολούθησης των ΗΠΑ

nsa-internet-phone-june2013

Καλούν, επίσης, την ΕΕ να αναστείλει τη συμφωνία για τα τραπεζικά δεδομένα με τις ΗΠΑ και τη συμφωνία για τον ασφαλή λιμένα που αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί προγράμματα μυστικής ή ακόμη και παράνομης μαζικής παρακολούθησης, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε σήμερα με 544 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 60 αποχές, οι ευρωβουλευτές παρουσιάζουν τα πορίσματα και τις συστάσεις τους για την ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της ΕΕ.

«Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν μάς έδωσαν την ευκαιρία να αντιδράσουμε. Ελπίζω να μετατρέψουμε αυτές τις αντιδράσεις σε κάτι το θετικό, όπως είναι ένα νομοσχέδιο κατά την επόμενη κοινοβουλευτική θητεία –ένα νομοσχέδιο για την προστασία των δεδομένων για το οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι», δήλωσε ο Claude Moraes (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο), εισηγητής εκ μέρους της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών που διεξήγαγε την έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες των ΗΠΑ. «Πρόκειται για τη μοναδική διεθνή έρευνα που αφορά δραστηριότητες μαζικής παρακολούθησης. Ούτε το αμερικάνικο Κογκρέσο δεν προέβη σε τέτοια έρευνα», πρόσθεσε.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αποσύρουν τη συγκατάθεσή τους στην τελική συμφωνία διατλαντικής εμπορικής και επενδυτικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ, εάν οι ΗΠΑ δεν σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η προστασία των δεδομένων θα πρέπει να αποκλειστεί από τις εμπορικές συνομιλίες.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναινέσει στη συμφωνία μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα διακοπούν πλήρως οι δραστηριότητες μαζικής παρακολούθησης και η μαζική επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και εγκαταλειφθεί πλήρως η παρακολούθηση συνδιαλέξεων θεσμικών οργάνων και διπλωματικών αντιπροσωπειών της ΕΕ.

Τα μέλη του ΕΚ ζητούν, επίσης, την «άμεση αναστολή» της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναγνωρίζει την επάρκεια προστασίας που παρέχεται από τις αρχές του ασφαλούς λιμένα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής (εθελοντικά πρότυπα για τις εταιρείες εκτός ΕΕ που διαβιβάζουν στις ΗΠΑ δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών της ΕΕ). Οι αρχές αυτές «δεν παρέχουν επαρκή προστασία για τους πολίτες της ΕΕ», σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές. Ως εκ τούτου, τα μέλη του ΕΚ καλούν τις αμερικανικές αρχές να υποβάλουν πρόταση για νέο πλαίσιο διαβίβασης προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ στις ΗΠΑ που να πληροί τις απαιτήσεις περί προστασίας δεδομένων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι η συμφωνία σχετικά με το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (TFTP) θα πρέπει να ανασταλεί έως ότου εξετασθούν οι καταγγελίες ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ εκτός της συμφωνίας.

euro_parliament640

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας των πληροφοριοδοτών και υπολογιστικό νέφος

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας των πληροφοριοδοτών «με ιδιαίτερη έμφαση στην πολυπλοκότητα της παροχής πληροφοριών στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών» . Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται, επίσης, να εξετάσουν ενδελεχώς τη δυνατότητα να χορηγούν στους πληροφοριοδότες διεθνή προστασία έναντι δίωξης.

Οι ευρωβουλευτές δίνουν, επίσης, έμφαση στην ανάπτυξη των καινοτόμων και τεχνολογικών ικανοτήτων της ΕΕ στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών , συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της κωδικοποίησης και των ικανοτήτων κρυπτογράφησης, προκειμένου να διασφαλισθεί το υψηλό επίπεδο προστασίας των δεδομένων.

By