Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Με νέα επώδυνα μέτρα απειλεί την Ελλάδα το ΔΝΤ

Οδυνηρές περικοπές σε περίπτωση που δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή | Το «χαράτσι» ήρθε για να μείνει

Copyright: AFP
Copyright: AFP

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο λήψης νέων επώδυνων μέτρων περικοπής δαπανών σε «κοινωνικά ευαίσθητες περιοχές» όπως είναι για παράδειγμα οι συντάξεις αλλά και οι παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την 4η αξιολόγηση εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ξεκάθαρα για το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός περισσότερο αξιόπιστου προϋπολογισμού για το 2014 ο οποίος θα πρέπει να επικεντρωθεί και πάλι σε οδυνηρές περικοπές δαπανών, σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην φορολογική διοίκηση τους επόμενους μήνες.

Επίσης στην έκθεση του ΔΝΤ διατυπώνονται έντονες αμφιβολίες για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων τους επόμενους μήνες και να αντικαταστήσει το χαράτσι στα ακίνητα και μάλιστα προειδοποιεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί η επέκταση του χαρατσιού εφόσον γίνουν κάποιες τροποποιήσεις για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα συνταγματικότητας που έχουν προκύψει.

Οπως υποστηρίζει, η θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων είναι πολύ δύσκολο να γίνει μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια έως το τέλος του έτους καθώς είναι μια περίοδος που η φορολογική διοίκηση έχει αναλάβει παράλληλα να φέρει εις πέρας και άλλες μεταρρυθμίσεις όπως είναι η καθιέρωση του νέου κώδικα φορολογικών διαδικασιών, η εφαρμογή του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος κ.ά.

Ο νέος φόρος ακινήτων, σημειώνει το ΔΝΤ, θα πρέπει να έχει μια μεταβατική μορφή όπου θα επιβάλλεται στον φορολογούμενο ανάλογα με τα δικαιώματά του στο ακίνητο μέχρι να φτάσουμε στην τελική μορφή (μετά από δυο έως τρία χρόνια) όπου ο φόρος θα επιβάλλεται στο ακίνητο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν υπάρξει αποτυχία και στον φόρο ακινήτων αυτό θα σημάνει την ανάγκη για μεγαλύτερη εξάρτηση το 2014 σε μέτρα περικοπής δαπανών σε σχέση με αυτά που σχεδιάζουν οι ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως στοχευμένων μειώσεων σε κοινωνικά ευαίσθητες περιοχές. 

Στο σκέλος των παρεμβάσεων για το άνοιγμα των αγορών και την μείωση κόστους και τιμών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής: 

  • Η πώληση εντός του έτους επιλεγμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων, όπως είναι για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ.
  • Η σύσταση για κατάργηση του στάνταρντ περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών με τον ορισμό ανώτατου περιθωρίου κέρδους
  • Η επανεξέταση – κατάργηση των εκπτώσεων στην ακτοπλοΐα

Τέλος, τους αμέσως επόμενους μήνες έρχεται ένα νέο κύμα παρεμβάσεων για την ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης από την πολιτική ηγεσία. Οπως αναφέρει η έκθεση, έως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα τεσταριστεί η ειλικρίνεια των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας για την ανεξαρτητοποίηση του φορολογικού μηχανισμού με μέτρα όπως το πέρασμα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων όλων των υποθέσεων φοροδιαφυγής που χειρίζεται ο οικονομικός εισαγγελέας.

 

Ολη η έκθεση του ΔΝΤ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By