Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπό πολιορκία διαδηλωτές στα Προπύλαια

Επεισοδιακή ήταν η μαθητική πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου με τους μαθητές να πετούν πέτρες και τους αστυνομικούς χημικά και να κάνουν συλλήψεις

poreia660_440

Ένταση επικράτησε στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του μαθητή από τον ειδικό φρουρό Επ.Κορκονέα.

Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου – λάμψης στα Προπύλαια, όπου επέστρεψε ομάδα μαθητών μετά την ολοκλήρωση της πορείας προς το Σύνταγμα. Τα ΜΑΤ έθεσαν σε ασφυκτικό κλοιό την ομάδα των μαθητών, ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές.

Η πορεία από τα Προπύλαια πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρό αστυνομική επιτήρηση, ενώ καθ” όλη τη διάρκειά της σημειώνονταν μικροεντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με τους μαθητές να πετούν νεράντζια κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Μικροεπεισόδιο σημειώθηκε την ώρα της προσυγκέντρωσης στα Προπύλαια, όταν -σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- οι αστυνομικοί επιχείρησαν να περιορίσουν τους συγκεντρωμένους στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αντιδράσουν.

Κάποιοι επιτέθηκαν στον διοικητή της Τροχαίας και του αφαίρεσαν το πηλίκιο, το οποίο τοποθέτησαν σε άγαλμα στα Προπύλαια. Με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων το επεισόδιο δεν έλαβε έκταση.

Το κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων θα βρίσκεται σε κλοιό τις επόμενες δύο ημέρες.

Μολότοφ στο Αιγάλεω

Παράλληλα, λίγο μετά τις 11:00, περίπου 50 μαθητές κατευθύνθηκαν προς το Α” Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω, όπου πέταξαν νεράντζια και μια βόμβα μολότοφ, που ανεφλέγη στο οδόστρωμα σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το κτίριο.

 

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο μαθητών στην Καμάρα. Η πορεία κατέληξε στην εκκλησία όπου τελείται η εξόδιος ακολουθία για την 13χρονη Σάρα που πέθανε από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού.

Στην Πάτρα, οι μαθητές επέστρεψαν στο χώρο του «Παραρτήματος», ενώ πραγματοποιήθηκε και δεύτερη πορεία από φοιτητές και μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων.

Στα Χανιά, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By