Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Με πλεόνασμα 700 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 700 εκατ. προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο οποίος κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή

proypologismos650_20113

Με την κατάθεση σήμερα του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού το πρωί της Πέμπτης  και την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, ολοκληρώνεται ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων, χωρίς, όμως, να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία στα ανοικτά μέτωπα και κυρίως στο δημοσιονομικό κενό για το 2014.

«Είναι ένας προϋπολογισμός  που δείχνει ότι η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει καταβάλλει ο ελληνικός αποδίδει καρπούς, σημαντικούς καρπούς», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα, ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι, είπαμε όχι».

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι είναι αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και θα είναι διάρκειας τεσσάρων συνεδριάσεων. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 3 ή 4 Δεκεκεμβρίου. Θα διαρκέσει πέντε μέρες και κατά συνέπεια ο προϋπολογισμός  θα ψηφιστεί  στις 7 ή 8 Δεκεμβρίου.

Oι προβλέψεις για το 2014:

* Η Ελληνική οικονομία προβλέπεται να εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση και το ΑΕΠ θα σημειώσει θετικό ρυθμό μεταβολής (+0,6%).

* Το ποσοστό ανεργίας, αντιδρώντας με κάποιο βαθμό υστέρησης στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπεται να αρχίσει, σταδιακά, να μειώνεται. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 24,5% του εργατικού δυναμικού.

* Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ.
Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Στα 4,3 δισ. ευρώ ή στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για εφέτος άνω των 700 εκατ. ευρώ, αντί των 344 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο. Παράλληλα, στον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για αύξηση εσόδων κατά 350 εκατ. ευρώ από τη φορολογική συμμόρφωση (αντί πρόβλεψης 380 εκατ. ευρώ που αρχικώς εκτιμούσε το οικονομικό επιτελείο) και κατά 100-120 εκατ. ευρώ λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 700 εκατ. ευρώ).

Πάντως, κατά τον ίδιο παράγοντα, μετά και τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα, «το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πια το βασικότερο πρόβλημα, καθώς η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και δεν ζητεί μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων». Όσον αφορά δε στην επίτευξη τελικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι «δεν είμαι 100% σίγουρος για συμφωνία, όμως έχουμε έρθει πιο κοντά».

Ειδικά για τον προϋπολογισμό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε από την πλευρά του, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «αποδέχονται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένα κείμενο που έχει λογική». Χαρακτηριστικά, πάντως, ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι «το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά», αν και έσπευσε να επισημάνει ότι «επί της αυτής της κυβέρνησης, όμως, δεν έχει αλλάξει ποτέ».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By