Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα

Στο επίκεντρο θέματα οικονομίας και ενέργειας

© fosphotos.com | Menelaos Myrillas
© fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα.

Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα.

Στο επίκεντρο των επαφών  βρέθηκαν θέματα  οικονομίας και ενέργειας.

Ο κ. Σαμαράς βρέθηκε στο Λευκό Οίκο συνοδευόμενος από τους συμβούλους του.

Μήνυμα ότι δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση, έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, που διήρκησε μια ώρα, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Ο κ. Ομπάμα, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για βαθιά φιλία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε ειδική αναφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.
«Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.
Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ παρέστησαν ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού,  η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSC) Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολαϊν Ατκινσον (ως πρώην επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΝΤ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό Μνημόνιο) και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ (ειδική βοηθός του προέδρου και ανώτερη διευθύντρια για την Ευρώπη στο Λευκό Οίκο) και Μάικλ Σέσαμς (διευθυντής του Γραφείου Ε.Ε. και νότιας Ευρώπης του NSC).

Στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα συμμετείχαν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προηγουμένως, ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Έλληνα Πρωθυπουργό.  Η συνάντηση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι διεξήχθη σε θερμό κλίμα και επαναβεβαίωσε τις ελληνοαμερικανές σχέσεις.

Επενδυτικοί όμιλοι 

Χθες, ο κ. Σαμαράς είχε επαφές  με εκπροσώπους κορυφαίων Hedge funds.

Το ThePaper.gr αποκαλύπτει τη λίστα των συνομιλητών του κ. Σαμαρά στη χθεσινή εκδήλωση στη Νέα Υόρκη..

Έτσι, λοιπόν, απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του (Μηταράκης, Λαζαρίδης, Παπασταύρου, Πτωχός και Ησαϊας από το Invest in Greece) βρέθηκαν στελέχη που διακινούν περί τα 850 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Στην κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη συμμετείχαν, οι Johyn Weber διευθύνων της Anchorage Capital, Miguel Fidalgo της Baupost, Greg Geiling Senior Managing Director της Blackstone Group, John Calamos της ομόνυμης επενδυτικής, Michael Stewart από το Carlyle Group, Andrew Liveris πρόεδρος της Dow Chemicals, Marc Mezvinsky της Eaglevale Partners, Rick Gerson της Falcon Edge, Dean Dakolias της Fortress Investment, James Chanos ιδρυτής της Kynikos Associates, Harry Wilson από το Maeva Group, Michael Weinstock της Monarch Capital, Glenn August ιδρυτής της Oakhill Advisors, ο John Paulson ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας που είχε σορτάρει στην ελληνική χρεοκοπία, Richard Perry της Perry Capital, John Bolton από το Rhone Group, John Rigas της Sciens Capital, Pericles Mazarakis διευθύνων της Thomas Lee Partners, Wilbur Ross πρόεδρος της ομώνυμης επενδυτικής και ο Bill Vrattos από τη York Capital.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει επαφές με επιχειρηματίες και την Παρασκευή, ενώ στις προθέσεις του είναι να επιδώξει συνέχιση των επαφών και τον Σεπτέμβριο όταν και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Παράλληλα, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κάνουν λόγο για αναβάθμιση, από την πλευρά των ΗΠΑ, της επίσκεψης της Έλληνα πρωθυπουργού, με αφορμή τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και τη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.

Στο μεταξύ, οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας  βρέθηκαν στο τραπέζι του δείπνου που είχε στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων οι οποίοι διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ.  Επίσης, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της «Washington Post», όπου συναντήθηκε με το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας. Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By