Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με προεδρικά διατάγματα οι «σφαγές» στο Δημόσιο

Παράκαμψη της Βουλής με πάσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας

symvoulio-epikrateias

Με προεδρικά διατάγματα θα γίνεται στο εξής η οργάνωση, λειτουργία και αναδιάρθρωση του στενού δημόσιου τομέα, σύμφωνα με υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η μέθοδος αυτή παρακάμπτει τη Βουλή και η κυβέρνηση προκειμένου να ισοφαρίσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούνται, παραπέμπει τον έλεγχο αποφάσεων στην αρμοδιότητα του ΣτΕ, το οποίο και θα πρέπει να γνωμοδοτήσει.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, επιτρέπεται με τα προεδρικά διατάγματα με τα οποία καταρτίζονται δημόσιες υπηρεσίες των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, να τροποποιούνται ή και να καταργούνται ισχύουσες διατάξεις τυπικού ή μη νόμου, βάσει των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και των υπαλλήλων που τις στελεχώνουν.

Περαιτέρω ορίζεται, ότι οι ανωτέρω οργανισμοί, βασίζονται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων, καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, επανακαθορίζεται το περιεχόμενο των οργανισμών των προαναφερόμενων φορέων, αλλά οι στρατηγικοί σκοποί των γενικών διευθύνσεων και των επιχειρησιακών στόχων των διευθύνσεων και υποδιευθύνσεων και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού. Ρυθμίζονται ακόμη, θέματα κατανομής θέσεων προσωπικού κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα και τοποθέτησης υπαλλήλων, ενώ παρέχεται η εξουσιοδότηση για την ανακατανομή με Κοινή Υπουργική Απόφαση κενών θέσεων προσωπικού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By