Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με ρεαλιστικές προσδοκίες και αισιοδοξία η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι

«Σήμερα το απόγευμα η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα»

ellada

Με χαμηλούς τόνους αλλά και την αισιοδοξία ότι τα εύσημα της Κομισιόν για τη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας θα μεταφραστούν σε έμπρακτη χαλάρωση των ασφυκτικών μέτρων λιτότητας, ξεκίνησε σήμερα η ελληνική αποστολή για το Παρίσι, όπου ξεκινάει νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Η κυβέρνηση ήδη από χθες, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν βάζει «κόκκινες γραμμές», επιχείρησε να διαμηνύσει πως οι προσδοκίες της είναι σε ρεαλιστική βάση και πως μεταξύ των βασικών της επιδιώξεων είναι να πειστούν οι δανειστές, πως το κλίμα αρχίζει και αλλάζει. Ωστόσο περιμένει το πράσινο φώς για το πακέτο φοροελαφρύνσεων που κουβαλά στις αποσκευές της, καθώς μετά το Παρίσι ακολουθεί η ΔΕΘ όπου όλοι αναμένουν τα «δώρα» που θα κομίσει ο πρωθυπουργός.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στη γαλλική πρωτεύουσα αριθμεί περίπου 20 μέλη. Απόψε οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε θέματα του υπουργείου Οικονομικών. Βασικοί διαπραγματευτές θα είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Το υπουργείο Οικονομικών θα εκπροσωπηθεί επίσης από τον αναπληρωτή υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Γιώργο Μαυραγάνη. Τον κ. Χαρδούβελη θα συνοδεύουν ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Χρήστος Στεφανάδης, ο νέος γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Τάσος Αναστασάτος, η διευθύντρια του γραφείου του κυρία Ευτυχία Μιχαηλίδου, η οποία διαθέτει εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και η επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του κυρία Νατάσα Ρόβα. Ο κ. Σταϊκούρας θα έχει μαζί του τον  Μάνο Μαματζάκη, γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής στο ΓΛΚ.

Την Τετάρτη θα εξεταστούν θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Ανάπτυξης, με τους υπουργούς Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιάννη Βρούτση, Νίκο Δένδια και Χαράλαμπο Αθανασίου να μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, μαζί με τους γενικούς γραμματείς και στενούς συνεργάτες των υπουργείων τους. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, οι κύριοι Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης θα είναι «τα μάτια και τα αυτιά» του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, στις συναντήσεις που θα γίνουν.

Τέλος, την Πέμπτη θα γίνει μια ανασκόπηση με τους επικεφαλής της τρόικας ενόψει του γενικού ελέγχου στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, ενώ η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στην χώρα μας το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

By