Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Με «ρυθμούς χελώνας» οι έλεγχοι στη λίστα Λαγκάρντ

Αλαλούμ  και καθυστερήσεις με τις λίστες φοροαποφυγής – Στο αρχείο η λίστα του Λίχτενσταϊν

stasinopoulos600_140114

Με πολύ αργό βηματισμό προχωρά ο έλεγχος του ΣΔΟΕ στους μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, κρίνοντας από την τοποθέτηση του επικεφαλής του Στ. Στασινόπουλου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνεια της Βουλής, που είπε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν στοιχεία μόνον για 6 άτομα με αποκρυβείσα περιουσία 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Στ. Στασινόπουλος αφήνοντας άφωνα τα μέλη της επιτροπής, ανέφερε ότι ο έλεγχος ξεκίνησε μετά το καλοκαίρι και ότι από την λίστα των 1700 ατόμων, έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι σε 266 περιπτώσεις από τις οποίες οι 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Εκτίμησε πάντως, ότι εντός του μήνα, θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και θα παρουσιαστούν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Στ. Στασινόπουλος, από 2008 έως 2011, 54.000 άτομα έβγαλαν στο εξωτερικό 54 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας πως από αυτά μέχρι στιγμής τα 20 δισ. ευρώ δεν καλύπτονται.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στο γεγονός ότι οι τράπεζες έστειλαν μαζικά στοιχεία και όχι ανά φορολογούμενο. «Ο εφοριακός δεν μπορούσε να επέμβει, ήταν αδύνατον, έπρεπε να προηγηθούν άλλες διαδικασίες που δεν ανήκαν μέχρι τώρα στην αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ, έπρεπε να μπορέσουμε όλα αυτά τα στοιχεία να τα κάνουμε κατά φορολογούμενο για να είναι επεξεργάσιμα.. Έπρεπε κάποιος να τα διαχωρίσει και αυτό το έκαναν οι άνθρωποι της πληροφορικής, αν δεν ήταν αυτοί θα ήταν πολύ δύσκολος ο έλεγχος να γίνει», υποστήριξε ο Στ. Στασινόπουλος. Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί, όπως είπε, και το γεγονός ότι οι ελεγκτές έπρεπε να περάσουν για μήνα και ένα σεμινάριο.

Στα 300 εκατ. ευρώ τα προσδοκώμενα έσοδα

Το ΣΔΟΕ, πρόσθεσε, ασχολείται και με άλλες υποθέσεις πέραν της λίστας Λαγκάρντ, με προσδοκώμενα έσοδα συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις περιπτώσεις 52 αγροτών για επιστροφή ΦΠΑ και επιδοτήσεις με προσδοκώμενα έσοδα 54 εκατ. ευρώ, υποθέσεις 18 δικηγόρων με προσδοκώμενα έσοδα 23 εκατ. ευρώ, υποθέσεις επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με προσδοκώμενα έσοδα 29 εκατ. ευρώ, υποθέσεις «πόθεν έσχες» 7 φυσικών με προσδοκώμενα έσοδα 8 εκατ. ευρώ και τέλος υποθέσεις 2 καλλιτεχνών με προσδοκώμενα έσοδα 4,2 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τη λίστα του Λιχνενστάιν, ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι «μπήκε στο αρχείο με πράξη των ελεγκτών από το 2011», ενώ η λίστα των ακινήτων του Λονδίνου ελέγχεται από τις ΔΟΥ. Αναφορικά με την λίστα με τα εμβάσματα των 54.000 φορολογουμένων που κατά το κρίσιμο διάστημα 2008-2011 έστελναν στο εξωτερικό, ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ δήλωσε ότι η εν λόγω λίστα ελέγχεται από τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και όχι από το ΣΔΟΕ.

sdoe650_140114

(Visited 1 times, 1 visits today)
By