Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με σιγουριά η κυβέρνηση στην τριήμερη μάχη

Το ερώτημα όμως είναι το μετά την πρόταση δυσπιστίας…

vouli-olomeleia

Ως ένα… δώρο από τον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που η κυβέρνηση δεχόταν ισχυρές πιέσεις από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αντιμετώπισαν στην κυβέρνηση την πρόταση μομφής από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έμοιαζαν να περιμένουν την κίνηση αυτή -ίσως να διαβάζουν το THEPAPER.GR το οποίο είχε γράψει για το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας– και μάλιστα να… χάρηκαν, καθώς επικρατεί η σιγουριά πως η ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής θα συσπειρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα φέρει τους διαφωνούντες βουλευτές σε δύσκολη θέση:

Όταν (από βδομάδα πλέον και βλέπουμε…) έρθει το νέο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν θα ικανοποιεί τα αιτήματα των γαλάζιων και πράσινων για ριζικές αλλαγές, και τεθεί το δίλημμα «ή το ψηφίζετε ή ρίχνετε την κυβέρνηση», πως θα συνεχίσουν το «αντάρτικο» τη στιγμή που λίγες ημέρες πριν θα έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης;

Πολλοί βουλευτές συμμερίζονται αυτή την οπτική και αισθάνονται εγκλωβισμένοι. Όμως πολλοί συνάδελφοι τους κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία, διαμηνύουν πως «Άλλο η πρόταση δυσπιστίας κι άλλο η συζήτηση για το φόρο ακινήτων.  Η στάση μας στην ψηφοφορία της Κυριακής δεν μας δεσμεύει για τίποτε. Εξάλλου ζητάμε αλλαγές για να ψήφισουμε το φόρο, όχι για να καταψηφίσουμε», δείχνοντας πως μετά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής τα μέτωπα θα παραμείνουν ανοιχτά.

Παρόλο λοιπόν που στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βέβαιοι πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα εμφανιστεί απολύτως συμπαγής το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή, ξεκίνησε ήδη το μασάζ. Από χθες το βράδυ υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από το γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο και το γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ Θανάση Μπούρα, προκειμένου όχι μόνο να διασφαλιστεί το αρραγές του μετώπου, αλλά και ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι γαλάζιοι θα δώσουν τη μάχη κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, που ξεκινάει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην διακόψει τις εργασίες του Κοινοβουλίου για δύο ημέρες, που δίνει ο κανονισμός.

Αν και με 151 ψήφους η κυβέρνηση τυπικά αντέχει, στην πραγματικότητα οποιαδήποτε απώλεια από τους 155 της πλειοψηφίας θα δημιουργούσε αυτή τη στιγμή θέμα. Πάντως ορισμένοι εκτιμούν ότι ψήφο εμπιστοσύνης μπορεί να δώσουν και περισσότερα μέλη του Κοινοβουλίου τελικά, ελπίζοντας στη στήριξη ορισμένων από τους 11 ανεξάρτητους βουλευτές -Νίκος Νικολόπουλος (Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα Ελλάδας), Γιάννης Κουράκος και Νίκος Σταυρογιάννης, Νέα Μέρα), Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), Μίμης Ανδρουλάκης, Γιώργος Κασαπίδης και Μάρκος Μπόλαρης (ανεξάρτητοι), Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς και Θεόδωρος Παραστατίδης (από την Κοινωνία Πρώτα)- που έχουν περισσότερους λόγους από κάθε άλλον να μη θέλουν εκλογές αυτή τη στιγμή. Ελπίζουν επίσης ότι μπορεί η ψηφοφορία να σταθεί αφορμή για να ταχθούν με την κυβερνητική πλειοψηφία και ορισμένοι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ, που είναι «με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω» από τα κόμματα τους.

Η μάχη ξεκίνησε πάντως ήδη από χθες, με την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση του συλλόγου αποφοίτων του Harvard στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. «Εμείς απαντάμε στις «μομφές» και προχωράμε. Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και δεν φοβάται τις «μομφές» από τα υπολείμματα του παρελθόντος», είπε χαρακτηριστικά σηκώνοντας το γάντι που πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By