Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο Μπάιντεν

Πραγματοποίησαν δίωρη συνάντηση στο Φανάρι

tzo-mpainten-patriarxis-bartholomaios

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Κατά τη δίωρη συνάντησή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι, τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν είναι η κατάσταση της χριστιανικής ορθοδόξου μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, η κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Πηγές του Πατριαρχείου ανέφεραν ότι ο κ. Μπαίντεν, προερχόμενος στην Τουρκία από την Ουκρανία, συζήτησε με τον κ. Βαρθολομαίο και την κατάσταση της ορθοδόξου εκκλησίας εκεί.

Τον Αμερικανό αξιωματούχο συνόδευε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Άγκυρα και συνεργάτες του, ενώ τον Πατριάρχη περιστοίχιζαν οι μητροπολίτες Προύσης Ελπιδοφόρος -επικεφαλής της Σχολής της Χάλκης- και Σηλυβρίας Μάξιμος, ο αρχιγραμματεας της Συνόδου Βαρθολομαίος, ο διάκονος Νήφων και ο αρχιδιάκονος του οικουμενικού θρόνου Ιωάννης Χρυσαυγής, καθηγητής της Θεολογικής Σχόλης της Αγίας Τριάδας Βοστόνης.

Ο κ. Μπάιντεν έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λίγα λεπτά πριν τις 12. Στην είσοδο του Πατριαρχείου τον υποδέχθηκαν ο μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, ο αρχιγραμματέας της Συνόδου αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς και κληρικοί της πατριαρχικής αυλής.

Προσερχόμενος στο Πατριαρχείο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εξήρε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Αυτός είναι ο άνδρας, που πράττει αυτά τα οποία λέει» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα είχε δηλώσει πως η προσωπικότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου τον εντυπωσιάζει, όσο τον είχε εντυπωσιάσει εκείνη του Νέλσον Μαντέλα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε τον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ξεναγήθηκε από τον κ. Βαρθολομαίο.

By