Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη ο Ντράγκι

Ενοχλημένος ο Ιταλός τραπεζίτης από τις υποδείξεις που γίνονται προς τη Φρανκφούρτη

ECB

Ομόφωνα δεσμεύεται το ΔΣ της ΕΚΤ για χρήση ακόμη και μη συμβατικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κινδύνους παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, επανέλαβε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, κλείνοντας το μάτι -κατά τους αναλυτές- για τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οπότε «η ΕΚΤ θα έχει τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις». 

Πάντως, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό 0,25%, ο πρόεδρος της κεντρικής ευρωτράπεζας σημείωσε ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για συγκρατημένη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ. 

Πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να διαβλέπει «παρατεταμένη περίοδο» χαμηλού πληθωρισμού, την οποία θα ακολουθήσει «σταδιακή ανάκαμψη» στις κινήσεις των τιμών.

Οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές παραμένουν στην πλειοψηφία τους αρνητικοί, δήλωσε ο Μ.Ντράγκι, σημειώνοντας, όμως, επίσης ότι οι αγορές εργασίας εμφανίζουν «πρώτες ενδείξεις» βελτίωσης.

Η αναφορά του Ντράγκι στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ τον Ιούνιο, θεωρήθηκε από τους παρατηρητές ως «σήμα» για ενδεχόμενο παρέμβασης της ευρωτράπεζας τότε. 

«Έως την συνεδρίαση του Ιουνίου, η ΕΚΤ θα έχει τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις» είπε ο Ντράγκι, αναφέροντας σε άλλο σημείο ότι η ΕΚΤ θα ένιωθε «άνετη να αναλάβει δράση τον Ιούνιο εάν χρειαστεί».

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Ντράγκι με τις παρεμβάσεις και τις συστάσεις για την πολιτική της ΕΚΤ, από πολιτικούς και διεθνείς Οργανισμούς.

By