Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Με ύφεση και το 2015 τα ευρωπαϊκά stress test

Διετή ύφεση προβλέπει το σενάριο των stress tests στο οποίο θα υποβληθούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για να διαπιστωθεί εάν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, είπε την Παρασκευή στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος

bank600_061113
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα πραγματοποιήσει τα τεστ στις 124 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι λεπτομέρειες για τα σενάρια που θα χρησιμοποιήσει αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το ακραίο σενάριο προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη το 2014 θα είναι 2,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα της πρόβλεψης της Κομισιόν. Δηλαδή θα σημειωθεί ύφεση 0,7% αντί για ανάπτυξη 1,5%.

Για το 2015, το σενάριο προβλέπει 3,4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την πρόβλεψη της Κομισιόν, δηλαδή ύφεση 1,4%.

Αυστηρότερο stress test

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει, οι παραδοχές του τεστ θα είναι αυστηρότερες από αυτές του 2011, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί πολύ ήπιες. Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων Πειραιώς, Alpha Bank και η ιταλική Montei dei Paschi, έχουν ήδη προχωρήσει σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας ώστε να περάσουν τα τέστ.

Η ΕΚΤ εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στα τεστ του 2014, καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι όλες οι συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για παν ενδεχόμενο, πριν αναλάβει επίσημα την εποπτεία τους τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

By