Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μηλιός: «Έρχονται νέα μέτρα 7,5 δις!»

«Οργουελική η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» λέει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Angeliki Panagiotou
Angeliki Panagiotou

Για νέα μέτρα ύψους 7,5 δις ευρώ κάνει λόγο ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Όπως υποστηρίζει ο Γιάννης Μηλιός, η έκθεση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για την λήψη επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων». Ως εκ τούτου επιμένει ότι η «ακύρωση του μνημονίου και η αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, αποτελεί μονόδρομο».

Σε ανακοίνωση του ο κ. Μηλιός επικαλείται την Έκθεση με ημερομηνία 7η Μαΐου όπου «γίνεται λόγος για νέα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν την διετία 2015-2016 (1,8%/ΑΕΠ το 2015 και 2,2%/ΑΕΠ το 2016) προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» και αναφέρει: «Σε απόλυτους αριθμούς τα νέα μέτρα, που θα προκύψουν από το σκέλος των δαπανών, θα ξεπεράσουν τα 7,5 δις.€ συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτυχημένη πρακτική της πολιτικής της λιτότητας».

Σύμφωνα με τον Γ. Μηλιό «η Επιτροπή παραδέχεται ότι η ύφεση του 2012 είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε προβλέψει, η ανεργία είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε προβλέψει  και ότι το 2013 θα είναι και πάλι μια «δύσκολη χρονιά». Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι απαιτούνται νέες περικοπές συντάξεων, απαιτεί έμμεσα νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων με μπλοκάκια και νέα αύξηση της τιμής των εισιτηρίων». Επικρίνει δε την Κομισιόν γιατί ενώ παραδέχεται ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων λόγω ακριβώς της ύφεσης και της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης και ήδη προβλέπεται από ξένους οίκους ότι θα ξεπεράσει το 5,3%,  «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχαίρει!».  Επιπλέον υποστηρίζει ότι το χειρότερο είναι «η αντίφαση ανάμεσα στα συμπεράσματα και τις προτάσεις. Η Επιτροπή παραδέχεται ότι η δημοσιονομική σταθερότητα από το 2014 και μετά, εξαρτάται απόλυτα από την ανάκαμψη της οικονομίας που τη συνδέει, με τη γνωστή ιδεοληψία της, με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αυτή η πολιτική όμως έχει βαθύνει τη σημερινή ύφεση! Αυτό είναι εντελώς αδιάφορο για την Επιτροπή, όπως εντελώς αδιάφορη της είναι η φτώχεια της πλειοψηφίας των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα, η άνευ προηγουμένου ανεργία, η καταστροφή που έχει επιφέρει η λιτότητα».

Ο Γιάννης Μηλιός καταλήγει λέγοντας πως «η Επιτροπή επιχαίρει μόνο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη είναι η πιο νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρα και ενημερώνει για τα νέα μέτρα λιτότητας που έπονται!».

By