Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης: Δεν είμαστε υπουργείο απολύσεων

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είναι υπουργείο κινητικότητας και απολύσεων, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναμένεται η επιστροφή της τρόικας.

FOSPHOTOS/ Panayiotis Tzamaros
FOSPHOTOS/ Panayiotis Tzamaros

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είναι υπουργείο κινητικότητας και απολύσεων, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναμένεται η επιστροφή της τρόικας και παραμένουν ανοιχτά μέτωπα.

Σε συνέντευξη του στο Βήμα FM ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκεια του για τις πιέσεις της τρόικας, σχολίασε ειδικότερα: «Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεν είναι υπουργείο κινητικότητας και απολύσεων. Το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι ευρύτερο και σύνθετο. Η κινητικότητα αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος αυτής της προσπάθειας. Και αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές στην τρόικα

Ανέφερε επίσης ότι σε μελέτη που έχει κάνει το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ έχουν εντοπίσει περισσότερα από 4.000 διοικητικά βάρη, σε 13 τομείς οικονομικής δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι: «Πολλά είναι περιττά και θα καταργηθούν.»

Επέμεινε επίσης στο αίτημα για παράταση της προθεσμίας για το επόμενο κύμα της κινητικότητας.

«Για να προχωρήσουμε στο δεύτερο κύκλο κινητικότητας, θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί αξιολόγηση δομών από τις οποίες θα προέλθουν οι 12.500 εργαζόμενοι. Θα εντοπιστούν, δηλαδή, πλεονάζουσες θέσεις που θα καταργηθούν, αφού πρώτα έχουν προκύψει τα σχέδια στελέχωσης. Η προθεσμία του Δεκεμβρίου είναι ασφυκτική για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Αναμένουμε την απάντηση της Τρόικας στο αίτημα για παράταση», είπε.

Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν είχε πρόθεση να καταργήσει τη Διαύγεια, επιμένοντας ότι η επίμαχη διάταξη έχρηζε βελτίωσης και ξεκαθαρίζοντας ότι η ανάρτηση θα είναι υποχρεωτική.

Ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται ανοιχτός τρόπος επιλογής γενικών γραμματέων υπουργείων και διευθυντών μεγάλων οργανισμών του Δημοσίου. «Μελετούμε διαδικασίες που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Η τελική αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν πρέπει να είναι αξιοκρατική», σημείωσε σχετικά.

Ο κ.Μητσοτάκης μίλησε και για τις εξελίξεις με τη Χ.Α, επισημαίνοντας ευθύνες όσων ψήφισαν τη νεοναζιστική οργάνωση.

« Η Χρυσή Αυγή διώκεται ως εγκληματική οργάνωση. Η δίωξη βουλευτών της δεν σχετίζεται με τα εκλογικά της ποσοστά. Η δικαιοσύνη θα επεδείκνυε την ίδια συμπεριφορά ακόμα κι αν δεν είχε μπει στη Βουλή. Η Χρυσή Αυγή διώκεται για αυτά τα οποία πράττει και όχι για αυτά για τα οποία πιστεύει», τόνισε.

Σε αντίθεση όμως για παράδειγμα με το μέλος της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ και άνθρωπο του περιβάλλοντος Σαμαρά, Φαήλο Κρανιδιώτη, που  είχε αποκαλέσει «εθνικιστές και πατριώτες»τους ψηφοφόρους της Χ.Α, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε τις ευθύνες τους.

«Η Χρυσή Αυγή μπήκε στο Κοινοβούλιο με την ψήφο περίπου 450.000 συμπολιτών μας. Υπάρχει ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες που ψήφισαν, εκφράζοντας έτσι την οργή, τη δυσαρέσκεια και την απαξίωση απέναντι σε αυτό που ονομάζουν πολιτικό κατεστημένο. Στέλνοντας στη Βουλή ένα λούμπεν συνονθύλευμα μπράβων του υποκόσμου, δεν δίνεται πολιτική λύση στα προβλήματα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By