Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Yπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα Προεδρικά Διατάγματα

Με τη στήριξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ | «Παρών» από ΔΗΜΑΡ

fosphotos.com
fosphotos.com

Με την στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το «παρών» της ΔΗΜΑΡ υπερψηφίστηκε από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προβλέπει ότι με προεδρικά διατάγματα θα οργανώνονται, συγχωνεύονται ή θα καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί.

Στην συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ο Κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται μια ολοκληρωμένη συνεκτική προσπάθεια για την οργάνωση των δομών των υπουργείων. «Δεν αλλάζει το θεσμικό εργαλείο με το οποίο καταρτίζονται οι οργανισμοί των υπουργείων, το μόνο που αλλάζει, είναι η καταληκτική διαδικασία αξιολόγησης των δομών», ανέφερε, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν θέλουν να παραδεχθούν την αλήθεια.

«Αν άκουγε κάποιος μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αγορεύουν, θα πίστευε ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που με προεδρικά διατάγματα γίνεται η οργάνωση των υπουργείων, καθώς κάτι ανάλογο έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν.

Σημείωσε πως όταν εκδοθούν τα 17 ομοιόμορφα προεδρικά διατάγματα δεν θα μπορεί κανείς να μιλάει για προχειρότητα και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Για όλους εσάς που μιλούσατε για «γονατογραφήματα», σας λέω ότι έχει γίνει σημαντική εργασία για να καταρτίσουμε αυτά τα οργανογράμματα, δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να συνεχίσουμε μια πρακτική με οργανωμένο, όμως, τρόπο». Όπως είπε μάλιστα, η ρύθμιση αυτή σηματοδοτεί μια καινούργια αντίληψη και δεν θα έχει η αντιπολίτευση κανένα δικαίωμα να μιλάει για πρόχειρη δουλειά.

Τα λεγόμενα του προκάλεσαν την έντονη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονή που υποστήριξε ότι είναι πρόκληση να λέει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι κακώς στον ΣΥΡΙΖΑ  μιλούν για αντισυνταγματικότητα της διάταξης. «Μη μας κουνάτε το δάχτυλο κύριε Μητσοτάκη, γιατί εγώ βασίζομαι στο Σύνταγμα και στην κείμενη νομοθεσία, την οποία εσείς επί μονίμου βάσεως παρανομείτε», είπε ο βουλευτής.

Νωρίτερα, «κατάπτυστη» χαρακτήρισε την τροπολογία ο Π. Λαφαζάνης, ενώ ο Ν. Μαριάς  από τους ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι αποτελεί άλλοθι για τις χιλιάδες απολύσεις που θα γίνουν. Η Χρυσή Αυγή ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παρακαμφθεί η Βουλή, ενώ ο Γ. Λαμπρούλης από το ΚΚΕ ανέφερε ότι η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο πάει να λύσει τα χέρια της για τα αντιλαϊκά μέτρα που θα πάρει,  απολύοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε, υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 52 βουλευτές, έναντι 39 που καταψήφισαν και 5 που δήλωσαν «παρών». Η τροπολογία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση που υπερψηφίστηκε στο σύνολό του από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By