Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μια νύχτα στο Μανχάταν…

…ο πιο ροκ φωτογράφος βρέθηκε να πίνει με Steve Jobs, Andy Warhol, Patty Smith και Blondie

Της Λητώς Μησιακούλη

patti-smith-robert-mapplethorpe-1969-norman-seeff-2

 

Λίγο πριν μπει η δεκαετία του ’70, ο Seeff παράτησε την μέχρι τότε μονότονη ζωή του, για να φύγει στη Νέα Υόρκη και να κυνηγήσει τη Φωτογραφία. Τριγυρνούσε στους δρόμους του Μανχάταν άφραγκος και χωρίς φίλους, μέχρι που τυχαίες γνωριμίες τον έφεραν στις πιο δυνατές παρέες της Τέχνης εκείνης της εποχής.

Μια νύχτα, τυχαία σ’ ένα μπαρ, το Max’s Kansas City, γνωρίστηκε με διάφορους τύπους (διανοούμενοι ευκατάστατοι με λίγη αυτοκαταστροφή) κι έτσι πολύ σύντομα, χωρίς να το πολυκαταλάβει βρέθηκε να πίνει παρέα με τον Andy Warhol, την Patti Smith, την Blondie (Deborah Harry), τον Robert Mapplethorpe, ακόμα και με τον Steve Jobs. Δεν ήξερε καν ποιοι ήταν, απλώς έπαιρνε τη φωτογραφική του μηχανή και τραβούσε πόζες.

diane keaton
Diane Keaton

Επενδύουν στον πιο ροκ φωτογράφο 
Οι φωτογραφίες του Seeff είχαν αυτό το κάτι. Μαγνήτιζαν τα βλέμματα αλλά και τους εκδότες. Αλλωστε πολλές έγιναν τα πιο εμπορικά εξώφυλλα σε περιοδικά όπως το Time, το Rolling Stone, και το Life και γρήγορα έγινε ο πιο «ροκ» φωτογράφος όπως ακόμη τον αποκαλούν.

Σήμερα τα «κλικ» του Seeff είναι πόλος έλξης για τους συλλέκτες φωτογραφίας, τους art dealers και τις γκαλερί σύγχρονης τέχνης.
Για πρώτη φορά, σε συμφωνία με τον οίκο Christie’s ο Norman Seef έδωσε ένα πολύ μεγάλο μέρος από το… ξεχασμένο του αρχείο. Aπό τότε δηλαδή που ξεκινούσε η καριέρα του… Στιγμές με την Νταιάν Κίτον να ποζάρει με σκισμένο καλσόν, την Τζoντι Φόστερ να κυλιέται στο πάτωμα και να γελά, τον Steve Jobs να κοιτά ντροπαλά ή την Turner να χορεύει πάνω στις ψηλοτάκουνες γόβες της.

Οι τιμές έχουν εκτίμηση από 2.500 έως 7.000 δολάρια, και αποτελούν μεγάλο δέλεαρ καθώς είναι τιμές ευκαιρίας για αγορά. Το sale ονομάστηκε «Lost archive» και ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες.

«Αν θέλει κανείς να μιλήσει για το πώς είναι να αισθάνεσαι την ενέργεια κάποιου τότε αυτή είναι η Tina Turner! Είναι σέξι. Σέξι πάνω απ όλα» τόνισε ο Seeff σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Esquire με αφορμή την άγνωστη φωτογραφία που πωλείται μέσω Christie’s με εκτίμηση 2.500-3.500 δολάρια.

tina tirner
Tina Turner

«Η ίδια Diana είχε ζητήσει αυτή τη φωτογραφία. Αυτό που έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η τρυφερή σχέση που έβγαινε ανάμεσα στον Micahel Jackson και την Diana Ross καθώς τους τραβούσα. Με τον Michael είχα δουλέψει και στο παρελθόν. Πάντα ντροπαλός και ήσυχος. Η Diana τον έκανε να νιώθει πιο άνετα, ήταν αξιολάτρευτο να βλέπει κανείς τι συνέβαινε μεταξύ τους», είπε σχετικά με τη φωτογραφία που εκτιμήθηκε από 5.000 έως 7.000 δολάρια.

Jackson-Ross
Michael Jackson – Diana Ross

Η Αγορά Φωτογραφίας τα τελευταία χρόνια κάνει τρομερά άλματα αποκτώντας ολοένα και περισσότερο ζήτηση από τους συλλέκτες και επενδυτές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Gursky που είχε αγγίξει το 2011 4,3 εκατ. δολάρια! Για πολλούς επενδυτές άλλωστε, είναι μια αγορά με χαμηλότερες τιμές σε σχέση με έναν πίνακα, που όμως μπορεί να αποφέρει τα ίδια ή… και περισσότερα κέρδη.

 

The Eagles
The Eagles

 

Steve Jobs
Steve Jobs

 

Steve Tyler
Steve Tyler
Whitney Houston
Whitney Houston

 

 

Rod Stewart
Rod Stewart

 

 

Mick Jagger
Mick Jagger

 

 

Heart
Heart
Cher
Cher

 

 

johnny cash
Johnny Cash

 

 

blondie
Blondie

 

 

Jim Henson
Jim Henson

 

 

Andy Warhol & the Factory
Andy Warhol & the Factory

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By