Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μια τράπεζα χτισμένης επιφάνειας άνευ ενδιαφέροντος;

Ζούμε αρκετά χρόνια την κρίση και φαίνεται πια εκ των πραγμάτων η δυσκολία να απορροφηθούν όλες οι ελεύθερες αχρησιμοποίητες κτισμένες επιφάνειες, που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως κατοικία, είτε ως άλλες χρήσεις

athina110514

Απεναντίας, με την μείωση του ρεύματος οικονομικών μεταναστών προς τη χώρα μας, καθώς και με ένα περιορισμένο πλήθος νέων ανθρώπων που αποφασίζει να εγκατασταθεί στην επαρχία, το πρόβλημα αυτό όλο και διευρύνεται. Στην γκάμα των αζήτητων συμπεριλαμβάνονται όλων των ειδών τα ακίνητα. Νέα, παλαιότερα, γερασμένα ή/και προς κατεδάφιση.

Μπορούμε να αξιολογήσουμε με πολλούς διαφορετικούς όρους αυτή την τεράστια τράπεζα χτισμένης γης. Συνήθως οι όροι είναι χρηματοπιστωτικοί. Αφορούν την ιδιοκτησία, το επενδεδυμένο κεφάλαιο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κλπ. Για όλα αυτά, η λύση δεν πρόκειται να εμφανιστεί δια μαγείας. Λύσει δύναται να δοθεί είτε βραχυπρόθεσμα, με μέτρα μείωσης της υφιστάμενης επιφάνειας και κίνητρα για απόσυρση τμημάτων ή συνόλων κτιρίων, είτε μακροπρόθεσμα, με μέτρα που θα φέρουν ανάπτυξη και συνεπώς ανάγκη για νέους χώρους.

Όμως όλα αυτά αφήνουν τελείως αδιάφορη την πόλη, το κοινωνικό περιβάλλον που βιώνει ανά περίπτωση συνθήκες ερήμωσης, ανασφάλειας ή επιβαρυμένου φορτίου περιβαλλοντικής μόλυνσης. Βιώνει επίσης και το χειρότερο όλων: την αδυναμία διαχείρισης των κοινοχρήστων εξόδων και την συντήρησης των πολύ-ιδιοκτησιών, είτε αυτές αφορούν κατοικίες, είτε γραφεία ή καταστήματα.

athens800_130214

Δυστυχώς καμία δημοτική αρχή, κανένας δημόσιος φορέας δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα. Οι ενώσεις καταναλωτών θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες προσφυγής στη δικαιοσύνη για το «χάλι» αυτό που έχει δημιουργηθεί.

Τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται:

  • Όσον αφορά τα παλαιότερα ακίνητα, απαιτείται άμεσα νόμος για ένα κανονισμό σχετικά με τη διαχείρισή τους και τη συντήρησή τους. Πιστοποιημένη συντήρηση σημαίνει και αναβάθμιση της ίδιας της πόλης. Σημαίνει επίσης και ενεργειακή αναβάθμιση τους. Αυτός ο κανονισμό, θα είχε άμεση συνέπεια την έναρξη αναβάθμισης συνοικιών ολόκληρων όπως η Κυψέλη ή το Παγκράτι.
  • Αξιολόγηση ερημωμένων ακινήτων και εξεύρεση κοινοτικών πόρων για την απαλλοτρίωση και κατεδάφισή τους. Αυτά θα αποτελέσει μεγάλη υπεραξία για τη γύρω από αυτά περιοχή. Η φορολόγηση της υπεραξίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό έσοδο για το κράτος εφόσον ξεκινήσουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Κίνητρα για την απόσυρση κτιρίων. Σε περιοχές που απαιτείται η εξεύρεση κοινόχρηστου χώρου μόνο τέτοιες παρεμβάσεις τις πολιτείας μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

athina11-014

Συνολικά, η διαχείριση της χτισμένης κληρονομιάς ενός δήμου έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Παρόλο λοιπόν που αυτή είναι κατά βάση ιδιωτική ιδιοκτησία, το κανονιστικό πλαίσιο πρέπει να είναι τέτοιο ώστε αυτή να παραμένει σε καλή κατάσταση και να μην επιβαρύνει την πόλη σε θέματα ασφάλειας και ρύπανσης.

του Χάρη Σαββίδη,
αρχιτέκτονα – πολεοδόμου,
υποψήφιου δημοτικού συμβούλου στην Αθήνα με την παράταξη του Δημάρχου Γ. Καμίνη

By