Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μικρές οι ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης μετά τη φωτιά

Aυτοψία πραγματοποίησε χθες η Γ.Γ Πολιτισμού και Αθλητισμού

40_big

Aυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης πραγματοποίησε χθες η Γ.Γ Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου στελεχών του υπουργείου και με την συμμετοχή του καθ. Πέτρου Θέμελη, της Δρ. Άννας Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένης της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ και της Δρ. Ευγενίας Μηλίτση, Προϊσταμένης της 26ης ΕΒΑ, ΛΩΣΤΕ να διαπιστωθούν τυχόν ζημιές από την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, διαπιστώθηκαν μόνον μικρές ζημιές, κυρίως από αιθάλη, στην επιφάνεια των πεσμένων λίθων του τείχους, οι οποίες θα αποκατασταθούν αμέσως από τους συντηρητές. Ελάχιστα είναι τα προβλήματα που προέκυψαν στον ερειπωμένο βυζαντινό ναΐσκο Κλήσα- Πόρτη, βορείως της Αρκαδικής Πύλης, τα οποία θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, επειδή η φωτιά, καίγοντας την πυκνή βλάστηση, αποκάλυψε επιπλέον δομόλιθους του τείχους της αρχαίας πόλης, παράλληλα με τις εργασίες συντήρησής τους, δόθηκαν από τη Γενική Γραμματέα σχετικές οδηγίες από την Επιστημονική Επιτροπή της Αρχαίας Μεσσήνης για τη σύνταξη και μελέτη αποκατάστασης και αναστήλωσης του τείχους, δεξιά και αριστερά της Αρκαδικής Πύλης, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ωριμότητα για την ένταξη του έργου σε επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο ερειπωμένος ναός Κλήσα-Πόρτη, του 10ου αι., καθώς και οι δύο ναοί, της Παναγίτσας στο Μοναστηράκι Ζερμπισίων του 14ου αι., και του Αγίου Νικολάου Ζερμπισίων του 10ου αι., οι οποίοι υπέστησαν μικρές ζημιές από τη φωτιά, θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης από την αρμόδια 26η ΕΒΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματέως.

Τέλος, η κ. Μενδώνη συζήτησε με τον καθηγητή Π. Θέμελη και την Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Καραπαναγιώτου τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει και εξακολουθεί να δημιουργεί η διέλευση των αυτοκινήτων δια της Αρκαδικής Πύλης. Δόθηκαν οδηγίες για τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων έτσι ώστε να διασφαλιστεί τόσο η ακεραιότητα του μνημείου όσο και η ασφαλής διέλευση των τροχοφόρων. Βέβαια, το απολύτως αναγκαίο μέτρο, για να αποκατασταθεί η Αρκαδική Πύλη, είναι η υπογειοποίηση του δρόμου, όπως προβλέπεται από τη μελέτη της περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2011.

By