Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σήμερα οι «μικροί» από… Δευτέρα οι «μεγάλοι» της τρόικας

Η ελληνική οικονομία θα περάσει έναν ακόμα έλεγχο από τους δανειστές.

Του Νίκου Φιλιππίδη

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας ξεκινάει σήμερα ένας ακόμη έλεγχος της ελληνικής οικονομίας.

Οι τρεις επικεφαλής αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στις 10/6 και στην ατζέντα των συζητήσεων ξεχωρίζουν τα τρία προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ, δηλαδή τα νομοσχέδια για τη διαφθορά και την ρύθμιση των ενήμερων ενυπόθηκων δανείων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί και στο δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016. Όπως αναφέρει και η έκθεση της Κομισιόν, κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν εκτάκτως θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή τους και τα επόμενα χρόνια, έως το 2016.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα εξειδικευτούν τώρα όλες αυτές οι παρεμβάσεις (αυτό θα γίνει με την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος τον Σεπτέμβριο μαζί με τον προϋπολογισμό του 2014), αλλά θα πρέπει να συμφωνηθεί το ύψος αυτών των μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν τα υπολογίζει σε περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο περί τα 2,7 δισ. ευρω.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δώσει στοιχεία για τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν σε κινητικότητα, τις 2.000 απολύσεις και το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών.

Από την πλευρά τους, οι ελεγκτές θα ζητήσουν επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και ενίσχυση με 2000 προσλήψεις του ελεγκτικού μηχανισμού ενώ συζήτηση θα γίνει και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού με τις συζητήσεις πάντως για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων φέτος να μεταφέρεται για το φθινόπωρο.

Ξεχωριστή θέση θα έχει το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου, οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αλλά και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που εκρεμεί.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση παρά το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν σαφής στις δηλώσεις ότι οι προσπάθειες μείωσης των φόρων στην Ελλάδα θα πρέπει να αποκρουστούν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By