Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μικρότερο το «πακέτο» της Κύπρου

Στα 10-13 δισ. ευρώ αναμένεται να κλείσει το πακέτο βοήθειας που θα λάβει η Κύπρος.

euromoneyΜικρότερο ενδέχεται να είναι το πακέτο βοήθειας που θα χρειαστεί η Κύπρος, ύψους 10-13 δισ. αντί για το ποσό των 15-17 δισ. ευρώ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters την Τρίτη, επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κύπρος θα μπορούσε να εξεύρει χρήματα επιβάλλοντας μια εισφορά στις καταθέσεις και από άλλους φόρους.

«Το νούμερο έπεσε, τα νούμερα βρίσκονται τώρα μεταξύ 10 και 13 δισ. ευρώ αντί για 15 με 17 που ήταν πριν» ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται στο ποσό που μπορεί να εξεύρει η Κύπρος από άλλους έκτακτους φόρους.

Το πρακτορείο μεταδίδει ότι δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι συζητείται το ενδεχόμενο αυτό. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, η φορολογία είναι πιθανό να επιβληθεί στις ίδιες τις καταθέσεις και όχι στα κεφαλαιακά κέρδη από αυτές.

Εξάλλου, το Reuters αναφέρει ότι η Τρόικα συζητά με τη Λευκωσία το ενδεχόμενο αύξησης του εταιρικού φόρου στο 12,5%, από το 10% που βρίσκεται σήμερα. Προσθέτει επίσης ότι οι διεθνείς δανειστές είναι υπέρ της επιβολής φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στον οποίο αντιτίθεται η Κύπρος.

«Ο εταιρικός φόρος, ένας φόρος επί των κεφαλαιακών κερδών και των καταθέσεων, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, όλα αυτά πιθανώς να αρκούσαν για να γίνει το κυπριακό χρέος βιώσιμο» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Πηγή: offsite.com.cy

 

 

By