Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μικρό προβάδισμα Ν.Δ, στην τρίτη θέση η Χ.Α

Δύο νέες δημοσκοπήσεις καταγράφουν ελαφρύ προβάδισμα της Ν.Δ και σταθερή στην τρίτη θέση τη Χ.Α μετά τις συλλήψεις.

xrisiaugi

Μικρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και η Χρυσή Αυγή σταθερά στην τρίτη θέση, αν και με μειωμένα ποσοστά: Αυτή είναι η εικόνα που καταγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας και οι οποίες διενεργήθηκαν μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Μάλιστα περίπου το 20% των πολιτών δεν δείχνει να πείθεται από την εξάρθρωση της Χ.Α, ποσοστό το οποίο μοιράζεται περίπου ομοιόμορφα σε όλα τα κόμματα, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει ξεκάθαρα αρνητική θέση έναντι του νεοναζιστικού κόμματος. Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες άλλωστε θεωρεί αιτία ανόδου της Χ.Α την οικονομική κρίση. Η Ν.Δ ωφελείται, αλλά όχι καθοριστικά από την πτώση της Χ.Α, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Σε δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του Mega, η Ν.Δ λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 21%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%, η Χ.Α 7,8%, το ΠΑΣΟΚ 6%, το ΚΚΕ 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5%, η ΔΗΜΑΡ 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,1% και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα 1%. Αλλο κόμμα δηλώνει το 4,3%, Λευκό/Ακυρο 3%, «δεν θα ψηφίσω» δηλώνει το 7% και «δεν έχω αποφασίσει» 13,6%.

Το ποσοστό της Χ.Α είναι μικρότερο σε σχέση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας το Μάιο, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου εμφανίζεται να διατηρεί ένα συμπαγή πυρήνα και σε αυτή τη δημοσκόπηση, όπως και σε άλλες έρευνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το 76,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ήταν «δικαιολογημένη η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής», ενώ το 19,9% θεωρεί ότι «δεν ήταν δικαιολογημένη».

Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας;», το 72,1% απαντάει «ναι» και το 26,5% απαντάει «όχι». Σε ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρξε ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή, το 78,3% των ερωτηθέντων απαντά θετικά σχετικά με την ανοχή από πλευράς Κράτος, το 68,6% από την πλευρά της Δικαιοσύνης και το 73,4% απ την πλευρά της κοινωνίας.

Επίσης, το 60,1% εκτιμά ότι «οι συλλήψεις δεν σημαίνουν το πολιτικό τέλος της Χρυσής Αυγής».

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 44,4% των ερωτηθέντων, έναντι 30,4% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο απαντάει το 23,7%. Τέλος, το 78,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Μνημόνιο δεν τελειώνει το 2014.

Η πανελλαδική έρευνα της GPO έγινε το διάστημα 3-7 Οκτωβρίου 2013.

Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει και δημοσκόπηση της MRB για το Star Channel.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 21,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 21,2%. Η ΧΑ, παρά το γεγονός ότι εμφανίζει πτώση στα ποσοστά της, παραμένει τρίτο κόμμα με 6,9%.

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με  4,8% και η ΔΗΜΑΡ με 3,6%. Το 7% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα,  ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 23,5% .

Μεγάλο μέρος των πολιτών αποδίδει την άνοδο της ΧΑ στην οικονομική κρίση, στοιχείο που ενδεχομένως εξηγεί και γιατί μετά τη σύλληψη υπήρξε μείωση των ποσοστών της, αλλά όχι δημοσκοπική εξαφάνιση της. Συγκεκριμένα το το 48% των πολιτών θεωρεί ότι η εθνικιστική οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου ενισχύθηκε από την οικονομική κρίση και το αίσθημα οικονομικού αποκλεισμού.

Οι πολίτες εκτιμούν ότι κανένα από τα δύο κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχει την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24,2%. Ωστόσο, το «κανένα κόμμα» φτάνει το 37,4%.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής», με 25.6% και 24,5% αντίστοιχα ενώ επανακάμπτει και ο Φώτης Κουβέλης.

Η έρευνα της MRB πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1-3 Οκτωβρίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By