Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

«Μινιόν» επανάσταση του ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ

Καρφιά και αντιθέσεις σε χαμηλούς τόνους διαμορφώνουν ένα σκηνικό υποβόσκουσας κόντρας από μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ

pasok_nd640

Η συγκατοίκηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είναι κατά τα φαινόμενα ομαλή και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τα δύο κόμματα συγκυβερνούν εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο χωρίς να έχει επέλθει ρήξη και δείχνουν να ομονοούν σε κοινούς στόχους, όπως η τήρηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα και φέρονται αποφασισμένοι να οδηγήσουν τη χώρα και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.

Οι κυβερνητικοί εταίροι δείχνουν αλληλοστήριξη σε θέματα που αφορούν τη δίωξη μελών των κομμάτων τους για διαφθορά, ενώ έχουν δώσει «άφεση» στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Παπανδρέου και Καραμανλή που μένουν στο παρασκήνιο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δείχνει την αμέριστη στήριξή του στο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο στη υπόθεση των υποβρυχίων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρύξει ανοιχτό πόλεμο.

Ωστόσο, αυτό το κλίμα ομόνοιας στη συγκυβέρνηση φαίνεται ότι διαταράσσεται το τελευταίο διάστημα, καθώς ολοένα και περισσότεροι βουλευτές, ειδικά του ΠΑΣΟΚ, σηκώνουν μπαϊράκι.

Αρχικά, στη ΝΔ έντονες είναι οι πιέσεις προς την ηγεσία για την υπόθεση του Ευ. Βενιζέλου και τα υποβρύχια, ζητώντας να φτάσει η υπόθεση στη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά, όμως, στο ΠΑΣΟΚ αυξάνονται τα περιστατικά «απειθαρχίας». Η πρεμιέρα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2014 στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, έφερε και τα πρώτα ενδο-εταιρικά καρφιά. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Φ. Σαχινίδης δεν μάσησε τα λόγια του και επιτέθηκε στη ΝΔ, καταλογίζοντας ουσιαστικά στο κόμμα το κ. Σαμαρά ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τα «θετικά» αποτελέσματα που καταγράφονται γύρω από το έλλειμμα, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα μέτρα.

Η υπόθεση της φέτας

feta6450_191113ii

Η συνέχεια ήρθε στη Βουλή με την υπόθεση της φέτας, όπου η κυβέρνηση δέχθηκε τις επικρίσεις βουλευτών της της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, ειδικά του ΠΑΣΟΚ για το χειρισμό της υπογραφής της συμφωνίας εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά, CETA. Η ελληνικές επιχειρήσεις φοβούνται ότι η χώρα μας θα χάσει την προστασία της φέτας ως ΠΟΠ προϊόν, κάτι που έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αντιπαράθεσης στη Βουλή.

Το Σύμφωνο Συμβίωσης

gay_rights700

Ένα ακόμη θέμα στις σχέσεις των εταίρων προέκυψε σχετικά με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μετά τη υπαναχώρηση της ΝΔ στο θέμα αυτό, με τους βουλευτές του κ. Σαμαρά να προειδοποιούν ότι αν έρθει η τροπολογία στη Βουλή μπορεί να τιναχθεί η κοινοβουλευτική ομάδα και τον κ. Αθανασίου να δηλώνει ότι θα εξετάσει το θέμα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των κυβερνητικών τους εταίρων.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία στον αντιρατσιστικό νόμο, κάτι που έρχεται σε κόντρα με τις αποφάσεις από την πλευρά της ΝΔ.

ΠΑΣΠ εναντίον Αρβανιτόπουλου

Το τελευταίο επεισόδιο που προέκυψε ήταν με την ανακοίνωση της ΠΑΣΠ που ζητάει την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου κατηγορώντας τον ότι συμπεριφέρεται σαν συνδικαλιστής παλαιάς κοπής στην κόντρα του υπουργείου με τα πανεπιστήμια.

 

Διαβάστε επίσης:
Με αφορισμούς «απειλεί» ο Σεραφείμ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By