Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Μισθοί ανάλογα με τη χώρα προέλευσης!

Φρένο στη συγκεκριμένη πρακτική κάποιων χωρών προσπαθεί να βάλει η Γαλλία

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Μια νέα μορφή κοινωνικού ντάμπινγκ στην Ευρώπη καταγγέλλουν χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Αφορά κυρίως εργαζομένους που έρχονται με πλαστά χαρτιά από τις χώρες της Ανατολικής ή Νότιας Ευρώπης, τους οποίους εκμεταλλεύονται οι αλυσίδες των υπεργολάβων. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Εργασίας στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Euronews.

«Κάποιες εταιρείες έφτιαξαν ένα επιχειρηματικό μοντέλο, με το οποίο διοχετεύουν την αγορά με φτηνό εργατικό δυναμικό. Και χρησιμοποιούν κάθε τρόπο, όπως για παράδειγμα ψεύτικο στάτους αυτοαπασχολουμένων, εταιρείες-φαντάσματα με έδρα φορολογικούς παραδείσους, αφαιρούν μέρος των μισθών ή απλώς δεν πληρώνουν κοινωνικές εισφορές ή εξαπατούν με τους φόρους», δήλωσε ο Βέρνερ Μπιούλεν από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργατών Οικοδομής και Ξυλείας.

Ο Μανουέλ είναι μεταλλοκολλητής. Ζει στο Βέλγιο οκτώ χρόνια. Όταν ξεκίνησε να δουλεύει, είχε αρκετά προβλήματα. Ήρθε από την Πορτογαλία με ένα συμβόλαιο που δεν αναγνωριζόταν από τις βελγικές αρχές και έναν…αόρατο εργοδότη.

«Ξεκίνησα να εργάζομαι σε μία θέση όπου δεν ήξερα τον υπεύθυνο και άρχισαν τα προβλήματα όσον αφορά την παραμονή μου στη χώρα. Και ξαφνικά, η σύμβαση εργασίας μου δεν ανταποκρινόταν στη μισθοδοσία μου, δεν υπήρχε τίποτα στον τραπεζικό μου λογαριασμό, όλα γίνονταν με μικρά ποσά μέσα σε φακέλους», μας λέει.

Αυτό που ζητάει κυρίως το Παρίσι είναι μία πιο αυστηρή ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την απόσπαση που θα προβλέπει περισσότερες επιθεωρήσεις και μεγαλύτερες ευθύνες για τις χώρες που χρησιμοποιούν υπεργολάβους.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By