Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μιχάλης Αρναούτης: Ο μποξέρ των 500.000 δολαρίων

Επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από 14 χρόνια και αναμετριέται το Σάββατο στο κλειστό του ταεκβοντό σε αγώνα 10 γύρων με τον Γεωργιανό Κάχα Αβετισιάν

Κάποιοι λένε ότι ο Μιχάλης Αρναούτης υπήρξε την περασμένη δεκαετία ένας από τους κορυφαίους αριστερόχειρες πυγμάχους στο κόσμο στην κατηγορία των ελαφρών βαρών.

Ενδεχομένως  ο πιο κατάλληλος για να το επιβεβαιώσει είναι ο Μάρκ Τόμπσον. Είναι ο μποξέρ που τόλμησε το 2006 να διεκδικήσει από τον Αρναούτη τη ζώνη του παγκόσμιου πρωταθλητή της ομοσπονδίας WBO-NABO.

arnaoutis_mike4

Στον πρώτο κιόλας γύρο αναγκάζεται να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του. Διαδοχικά αριστερά ντιρέκτ-κεραυνοί και ένα κροσέ τον στέλνουν αδιάβαστο στο καναβάτσο.

Άλλοι πάλι λένε πως τα έσοδα αθλητών του επιπέδου Μιχάλη Αρναούτη από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγούς μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 500.000 δολάρια. Κατάφερε άραγε ο γίνει ο πρώτος Έλληνας πυγμάχος που έφτιαξε περιουσία με τις γροθιές του;

«Πήρε τίτλους, άλλους του διεκδίκησε και στις ΗΠΑ που λατρεύουν το επαγγελματικό μποξ όλα αυτά μεταφράζονται σε χιλιάδες δολάρια από σπόνσορες και τηλεοπτικές καλύψεις», θα πει ένας συναθλητής του.

Η αγορά μιας νεοαναγειρόμενης μονοκατοικίας στους Θρακομακεδόνες πριν από ένα χρόνο περίπου φαίνεται να είναι και το επιστέγασμα των προσπαθειών του, προσθέτουν πρόσωπα από το περιβάλλον του, χωρίς, οπως επισημαίνουν, να υπολογιστεί και ένα σεβαστό ποσό που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια στους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

αρνα2
Η επιστροφή

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στο κλειστό του ταεκβοντό στο Φάληρο και σε ένα αγώνα 10 γύρων, ο Μιχάλης Αρναούτης επιστρέφει στην Ελλάδα, προκειμένου να αναμετρηθεί με τον Γεωργιανό μποξέρ Κάχα Αβετισιάν στα πλαίσια της δημοφιλούς ελληνικής διοργάνωσης “The Battle”.

Μπορεί το όνομα Αβετισιάν να μην λέει πολλά στους ειδικούς του μποξ, όμως η σπουδαιότητα αυτής της αναμέτρησης έγκειται σε άλλους λόγους. Είναι η πρώτη φορά στη καριέρα του που ο Αρναούτης θα δώσει επαγγελματικό αγώνα μπροστά στο ελληνικό κοινό.

«Η μεγάλη επιθυμία μου ήταν  να αγωνιστώ μπροστά στους φίλους μου και σε όσους αγαπούν το άθλημα της πυγμαχίας στην Ελλάδα. Να τους δώσω την ευκαιρία να με δουν να αγωνίζομαι δίπλα τους» λέει ο ίδιος στο protothema.gr.

Οι ειδήμονες του αθλήματος θεωρούν ότι το ερχόμενο Σάββατο μπορεί να επαναληφθούν σκηνές σαν κι αυτές που έζησαν οι φίλαθλοι του μποξ πριν από περίπου τριάντα χρόνια, όταν δυο άλλοι επαγγελματίες πυγμάχοι της εποχής οι Γιάννης Αϊδινιώτης και Γκουίντο Γκαλέτι μάζεψαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 5.000 κόσμο!

arnaoutis_mike3
Σύμφωνα με τον πρωταθλητή του κικ μποξινγκ και συγγραφέα του βιβλίου «Μαχητικές Διαδρομές», Γιώργο Περγιάλη, « ο Αρναούτης υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής και ένας από τα δυνατά ονόματα της κατηγορίας του.

Σήμερα, αν και το όνομα του βρίσκεται σε χαμηλή θέση στη λίστα των rankings και εκείνος φαίνεται να είναι στη δύση της καριέρας του δείχνει ωστόσο μεγάλη διάθεση να επιστρέψει. Η προσπάθειά του σίγουρα θα έχει  εξαιρετικό ενδιαφέρον».

Το περασμένο Σάββατο ο Μιχάλης Αρναούτης βρέθηκε στην Καλιφόρνια προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Ζοζεσίτο Λόπεζ, έναν αρκετά ταλαντούχο και σκληροτράχηλο πυγμάχο. Ο αγώνας τελείωσε στον 9ο γύρο με διακοπή κι αυτό διότι ο Αρναούτης τραυματίστηκε στο φρύδι από μια κουτουλιά του αντιπάλου του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του.

Αν και η υπεροχή του Λόπεζ ήταν εμφανής καθ” όλη τη διάρκεια του αγώνα, ο Αρναούτης απέδειξε με τη μαχητικότητα που τον διακρίνει ότι μπορεί να σταθεί για πολύ καιρό ακόμα απέναντι στα μεγάλα ονόματα.

arnaoutis_mike2
Πώς έγινε επαγγελματίας

Για τον Έλληνα μποξέρ έχουν περάσει 14 χρόνια από την ημέρα που εγκατέλειψε τις αλάνες του Ζεφυρίου με ένα χαρτάκι στη τσέπη και γραμμένο πάνω σ” αυτό το όνομά του στην αγγλική γλώσσα.

Ο ταλαντούχος και φιλόδοξος μποξέρ δεν ήξερε γρι αγγλικά και το χαρτάκι με τα στοιχεία του χρησίμευσε, ώστε να τον αναγνωρίσει ο άνθρωπος που είχε έρθει για να τον παραλάβει από το αεροδρόμιο.

Ο νεαρός μετανάστευσε στις ΗΠΑ υπό την εποπτεία του Κύπριου μάνατζερ Μάικ Μιχαήλ και εγκαταστάθηκε στη Μέκκα του μποξ, το Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ, όπου ζει μέχρι και σήμερα μαζί με την οικογένειά του.

Ο άνθρωπος που είχε φέρει σε επαφή τον Μιχάλη Αρναούτη με τον Κύπριο προμότερ είναι ο παλιός πρωταθλητής, Χρήστος Γάτσης. Η συνάντησή τους είχε πραγματοποιηθεί στο προ-ολυμπιακό τουρνουά στο Λίβερπουλ, το Μάρτιο του 2000, όταν οι δυο μποξέρ ετοιμάζονταν να διεκδικήσουν το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα του Σίδνει ως μέλη της εθνικής ομάδας.

«Χρήστο, αυτή είναι η ευκαιρία μου. Σύστησέ με στον Κύπριο για να φύγουμε μαζί για Αμερική» φέρεται να ζήτησε ο Μιχάλης Αρναούτης από το φίλο και συναθλητή του. Όπως και έγινε.

Οι δύο πρωταθλητές είχαν πειστεί από τον δραστήριο και καταφερτζή μάνατζερ ότι πολύ σύντομα θα μπορούσαν να ζήσουν το αμερικάνικο όνειρο. Το κίνητρο τους ήταν το μπόλικο χρήμα και η δόξα. Αναμφισβήτητα μεγαλύτερο από την οσμή του ιδρώτα στα υπόγεια ρινγκ της δυτικής Αττικής και από ένα αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον.

αρνα3
Το Ζεφύρι

Η πρώτη επαφή με τον Μιχάλη Αρναούτη είχε συνοδευτεί κι από ένα περιστατικό που συγκαταλέγεται μαζί με πολλά άλλα στα απρόοπτα του επαγγέλματος.

Το ραντεβού μαζί του πριν από καμιά δεκαριά χρόνια είχε συμφωνηθεί να γίνει στο πατρικό του, στο Ζεφύρι.

Προτού ξεκινήσουμε για να τον συναντήσουμε υπήρχε ανησυχία για δυο λόγους: για το αν θα καταφέρουμε να βρούμε το σπίτι της οικογένειας Αρναούτη σε αυτό το ξεχασμένο από το χάρτη βορειοδυτικό κομμάτι του νομού Αττικής, αλλά και για το πώς θα μπορέσουμε να διασχίσουμε ανενόχλητοι μια περιοχή αφιλόξενη και «αλλεργική» στους επισκέπτες.

Είχαμε πληροφορηθεί ότι το πατρικό του βρισκόταν σχεδόν απέναντι από τα σπίτια δυο εκ των πιο σκληρών αθίγγανων οικογενειών του Ζεφυρίου. Μάλιστα, εκείνη την εποχή κυκλοφορούσε και μια φήμη που ήθελε τον Μιχάλη Αρναούτη να είναι μέλος συμμορίας που «φέρμαρε» τα πλουσιόπαιδα που έρχονταν το Ζεφύρι με σκοπό να αγοράσουν ναρκωτικά. Τους τραμπούκιζαν και τους έπαιρναν όσα χρήματα είχαν πάνω τους.

Μια άλλη φήμη ήθελε τον Μιχάλη Αρναούτη και έναν συμμαθητή του να βάζουν φωτιά στο αυτοκίνητο της καθηγήτριας των γαλλικών, επειδή τους είχε κόψει από το μάθημά της.

αρνα4
Τα παρατράγουδα πάντως ξεκίνησαν με την άφιξή μας στη γειτονιά του: «ποιοι είστε εσείς;» «Τι κάνετε εδώ;». «Κάντε την γρήγορα!». Τρεις κοφτές κουβέντες σε άγριο τόνο από καμιά δεκαριά τσαντισμένους αθίγγανους που είχαν βγει στα μπαλκόνια τους, σίγουρα όχι για να μας χαιρετήσουν. Οι πιο παρεξηγημένοι, δε, κατεβαίνουν τρέχοντας τις σκάλες για να μας υποδεχθούν. Πρόσωπο με πρόσωπο. Αν δεν επικαλούμασταν το ραντεβού μας με τον πυγμάχο, ενδεχομένως να εγκαταλείπαμε άρον-άρον την περιοχή με μπλαβιασμένα πρόσωπα και αυτοκίνητο δίχως ρόδες.

Δεν χρειαζόταν κάτι άλλο για να διαπιστώσεις ότι το όνομα Αρναούτης ήταν το διαβατήριο για την είσοδο και έξοδό μας από το Ζεφύρι.

Από την ηλικία των 12 ετών, ο πατέρας του, ο οποίος υπήρξε και αυτός καλός πυγμάχος, του μάθαινε τα μυστικά του αθλήματος.

Ένας σάκος του μποξ μέσα σε ένα δωμάτιο, οι στόχοι προπόνησης, η μπάρα για τις έλξεις ώστε να αποκτήσει δύναμη. Τα ζόρια ξεκινούσαν από τα άγρια χαράματα.

«Θυμάμαι τον εαυτό μου στα 12, να ξυπνά πέντε το πρωί και να τρέχω 4χλμ ανάβαση στο Γεροβουνό, μέχρι εκεί που βρίσκονται οι κεραίες ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Τέσσερα χιλιόμετρα ανάβαση και τέσσερα χιλιόμετρα κατάβαση. Αυτή η διαδρομή γινόταν κάθε μέρα. Ήταν η πρώτη προπόνηση της ημέρας» θυμάται ο Μιχάλης Αρναούτης.

Το μποξ ήταν πάντα η μεγάλη του αγάπη. Για τα μαθήματα του σχολείου ήταν προφανές πως δεν υπήρχε χρόνος. Από τη Β” Γυμνασίου και μέχρι το τέλος του Λυκείου ο Μιχάλης Αρναούτης, σύμφωνα με τους συμμαθητές του, δεν έφερνε καν τα βιβλία του στην αίθουσα. Για κάποιον λόγο, δε, φρόντισε να κρατά κρυφή την ενασχόλησή του με την πυγμαχία.

Οι καθηγητές του έμαθαν ότι είναι πυγμάχος στη πρώτη τάξη του Λυκείου. Ένα ωραίο πρωινό ο Μιχάλης εμφανίστηκε με συρραμένο το δεξί του φρύδι και με μαύρα τα μάτια του από τις μπουνιές που είχε δεχτεί μια μέρα πριν. Είχε μόλις κατακτήσει το πρώτο του πανελλήνιο πρωτάθλημα!

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο τον πυγμαχικό αγώνα του Μιχάλη Αρναούτη με τον Ζοζεσίτο Λόπεζ. Μετά το 34ο λεπτό μπορείτε να δείτε το φοβερό χτύπημα που έσκισε το φρύδι του Έλληνα μποξέρ.

 

[video_embed][/video_embed]

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By