Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μνημόνιο συνεργασίας για την αστυνόμευση της Αθήνας

Συνάντηση Καμίνη – Δένδια για θέματα αστυνόμευσης εν μέσω αυξημένης τουριστικής κίνησης στην Αθήνα

kaminis_dendias600

Μνημόνιο συνεργασίας για την Αθήνα με σκοπό τη βελτίωση της αστυνόμευσης για την καλύτερη λειτουργία της πρωτεύουσας υπέγραψαν την Πέμπτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης μετά τη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Το μνημόνιο προβλέπει τη βελτίωση της συνεργασίας σε θέματα δημοτικής αστυνόμευσης, όπως είναι το ζήτημα των ελέγχων της ηχορύπανσης, το παραεμπόριο και της ελεγχόμενης παράνομης στάθμευσης που πλέον μεταβιβάζονται στην αρμοδιότητα της ΕΛΑΣ.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που έχει σαν αποτέλεσμα τη «δραματική αύξηση της επισκεψιμότητας της Αθήνας. Είδα με πολλή χαρά χθες τους αριθμούς των αφίξεων να εκτινάσσονται. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού».

Ο κ Καμίνης από την πλευρά του δήλωσε ότι «είναι γεγονός, πάντως, ότι στην Αθήνα έχουμε μία εικόνα σαφούς βελτίωσης σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, τα τελευταία δύο χρόνια. Εγώ δεν έχω σταματήσει να το υποστηρίζω αυτό και εις επίρρωση φυσικά των ισχυρισμών αυτών έρχονται οι στατιστικές, τα στοιχεία που έχει το υπουργείο, που για δεύτερη συνεχή χρονιά δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας.

Από την άλλη πλευρά όμως, στα θέματα ευταξίας της πόλης υπήρξε σαφής υποχώρηση τον τελευταίο χρόνο, καθίζηση θα έλεγα. Αναφέρομαι στη στάθμευση, αναφέρομαι στο παραεμπόριο, όλως ενδεικτικώς. Και τα δύο όμως τελικά συνδέονται, το ξέρουμε αυτό».

Πρόσθεσε επίσης, ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας θα παραχωρηθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης κτίρια, αυτοκίνητα και ηχόμετρα που είχε στη διάθεσή της η Δημοτική Αστυνομία, για τις ανάγκες της ειδικής υπηρεσίας δημοτικής αστυνόμευσης, που δημιουργείται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ.

Οι νέες υπηρεσίες δημοτικής αστυνόμευσης

Σημειώνεται ότι η καταργηθείσα Δημοτική Αστυνομία είχε περίπου 1.100 υπαλλήλους, από τους οποίους ο δήμος κράτησε 100 για τη νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Ελέγχου Κοινόχρηστου Χώρου, 600 πήγαν στην Αστυνομία μέσω της κινητικότητας και οι υπόλοιποι σε άλλα υπουργεία και οργανισμούς.

Από τους 600 που πήγαν στην ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, περίπου 400 θα υπηρετήσουν στην ειδική υπηρεσία για τη δημοτική αστυνόμευση, που σε συνεργασία με τον δήμο θα ασχολείται με ελέγχους σε οίκους ανοχής και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για παράνομη στάθμευση, παρεμπόριο, ηχορύπανση, για θέματα Οικοδομικού Κανονισμού κλπ.

By