Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μορατίνος: Επικίνδυνη η άνοδος του νεοναζισμού στην Ευρώπη

 Τι δήλωσε για την Ελλάδα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας 

moratinosA

«Η άνοδος της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ επικίνδυνη και καταδεικνύει ότι η πολιτική που ακολουθούμε “παράγει” αυτού του είδους τους υποστηρικτές» τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.

«Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα. Εάν έχεις ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και φέρνεις τους ανθρώπους σε κατάσταση πείνας, αντιμέτωπους με δυσκολίες και περιθωριοποίηση, τους μιλάς για τον φόβο από τους ξένους, τότε, οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι δεν είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για όλα αυτά, τείνουν να στρέφονται σε τέτοιου είδους άκρα. Αυτό έγινε στη Γερμανία, κατά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο και συμβαίνει και τώρα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης», εξήγησε ο κ. Μορατίνος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος των διοργανωτών του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μορατίνος υποστήριξε πως για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου «απαιτείται να υπάρξει κάποιου είδους συμμαχία εντός της ΕΕ που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά προβλήματα και τις κοινωνικές πολιτικές» και εκτίμησε πως αυτό που λείπει είναι το πολιτικό όραμα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, επισήμανε πως «ήταν τελείως άδικη, μη απαραίτητη και μη αιτιολογημένη η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα ή τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα» και πρόσθεσε ότι η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η ενωμένη Ευρώπη, έχει εγκαταλειφθεί.

«Δυστυχώς, δεν υπήρξε ηγέτης που να σταματήσει αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Ναι, είναι λίγο καλύτερα τώρα – λένε ότι βγαίνουμε από την κρίση – αλλά όλο το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει εάν θέλουμε να έχουμε πραγματικό ρόλο στο μέλλον», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μορατίνος, η κρίση δεν έχει αποδυναμώσει μόνο το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και τον συνολικό ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο. «Αναρωτιέμαι ποιον ωφέλησε τελικά η κρίση. Τη Γερμανία, μεσοπρόθεσμα; Βρισκόμαστε σ” ένα πραγματικά κρίσιμο σταυροδρόμι», είπε.

«Είτε θα αλλάξουμε όλο το σύστημα, είτε θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα και η τρόικα θα έρχεται και θα αποφασίζει για εμάς», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ο κ.  Μορατίνος πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου οράματος ως απάντηση στο κλίμα ευρωσκεπτικισμού που φαίνεται να επικρατεί σε αρκετά κράτη – μέλη της Ένωσης. «Όλοι ήταν υπέρ της Ευρώπης όταν η Ευρώπη έλυνε προβλήματα, ήταν “πηγή” καλών νέων, όταν η Ευρώπη τούς έδινε επενδύσεις και χρηματοδοτούσε την κατασκευή δρόμων, σχολείων, νοσοκομείων. Αλλά όταν η Ευρώπη γίνεται πηγή κακών νέων, οι άνθρωποι γίνονται ευρωσκεπτικιστές. Γι” αυτό και θα πρέπει να δημιουργήσουμε γι” αυτούς ένα νέο όραμα».

Εκτίμησε παράλληλα ότι «η έξοδος από την Ευρώπη ή το ευρώ δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα το κάνει πιο περίπλοκο», ενώ σε ό,τι αφορά τις δύο παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στον χώρο της ευρωπαϊκής οικογένειας, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, επισήμανε πως, εάν δεν αλλάξουν πολιτικές, θα πέσουν στη δεύτερη ή τρίτη θέση, παραχωρώντας την πρωτιά σε ακραίες δυνάμεις.

«Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα σχετικά με τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά σε ό,τι αφορά την “οικογένειά” μου, τους Σοσιαλδημοκράτες, δυστυχώς θα πρέπει να πω ότι πρόκειται για μια πραγματική καταστροφή. Στη Γαλλία βρίσκονται στο 18%, στη Γερμανία συγκέντρωσαν το 26%, στην Ελλάδα και την Ισπανία πέφτουν. Κάτι δεν πάει καλά. Γι” αυτό και θα πρέπει ν” αλλάξουμε. Και θεωρώ πως τα σημερινά προβλήματα απαιτούν μια σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση καθώς πιστεύω ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τις προκλήσεις καλύτερα από ό,τι οι άλλοι. Χρειαζόμαστε, όμως, μια νέα ρητορική για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα», είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By