Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μουντιάλ Βραζιλίας: ρεκόρ τηλεθέασης με 200 εκ. ανά ματς!

Το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό που παρακολούθησε το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία, με τον μέσο όρο τηλεθεατών ανά αγώνα να ξεπερνά τα 200 εκατ.

mundialΣύμφωνα με τον Κέβιν Αλάβι, Γενικό Διευθυντή της Futures Sport+Entertainment, αμερικανικής εταιρείας ερευνών στον τομέα του αθλητικού μάρκετινγκ, το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό ήταν λίγο μεγαλύτερο από τη διοργάνωση του 2010. Παρόμοιες δηλώσεις έχουν κάνει και αξιωματούχοι της ΦΙΦΑ, όπως ο Διευθυντής τηλεοπτικού προγράμματος Νίκλας Έρικσον.
Έχοντας ως δεδομένο πως ο μέσος όρος τηλεθέατών των ματς στο τουρνουά της Νότιας Αφρικής ήταν 188,4 εκατ. άνθρωποι, αύξηση 6% σε σχέση με το 2006, η εκτίμηση του Αλάβι συνιστά πως ο αριθμός αυτός ξεπέρασε το φράγμα των 200 εκατ. για τη διοργάνωση της Βραζιλίας.
Η αύξηση δεν μοιάζει πολύ μεγάλη στο μυαλό των μη ειδικών, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί επίτευγμα του αθλήματος και της ΦΙΦΑ. Πολλά αθλητικά γεγονότα έχουν την τάση να χάνουν τηλεθεατές λόγω του φαινομένου του κατακερματισμού του τηλεοπτικού κοινού λόγω του πολλαπλασιασμού τόσο των διοργανώσεων και των αθλητικών μεταδόσεων όσο και των διαθέσιμων τρόπων και συσκευών παρακολούθησης τηλεοπτικού προϊόντος.
Όσον αφορά την τηλεθέαση ανά περιοχή, η οικοδέσποινα Βραζιλία έρχεται πρώτη με μεγάλη διαφορά. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Αλάβι, το μέγεθος της τηλεθέασης στη Βραζιλία αντιστάθμισε το κοινό που χάθηκε στην τεράστια αγορά της Ασίας, όπου οι ώρες μετάδοσης ήταν ακατάλληλες.
Ακόμα ένα «λαμπρό σημείο» για την τηλεθέαση του Μουντιάλ αποτελεί η αυξημένη δημοφιλία του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ. Η τηλεθέαση αυξήθηκε κατά 19% από την διοργάνωση του 2006 σε αυτή του 2010. Το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης για το μεγάλο ραντεβού της Βραζιλίας μοιάζει να είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού οι αγώνες της εθνικής ΗΠΑ έγιναν τεράστιο θέμα στην χώρα, με αποκορύφωμα τα μηνύματα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από την Ρωσία, που θα φιλοξενήσει το επόμενο Μουντιάλ. Η αύξηση της τηλεθέασης φτάνει σε διψήφιο ποσοστό δείχνοντας πως η χώρα μπαίνει σε ψυχολογική κατάσταση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

By