Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μουντιάλ Βραζιλίας: Το πιο ακριβό και, ίσως, κερδοφόρο στην ιστορία

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τη σέντρα του οποίου θα ξεκινήσει και ένας απίστευτος …χορός εκατομμυρίων

 

mundialA

Καλοκαίρι 2014. Παγκόσμιο Κύπελλο Βραζιλίας: το πιο ακριβό –και, ίσως, κερδοφόρο- Mουντιάλ στην ιστορία.

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τη σέντρα του οποίου θα ξεκινήσει και ένας απίστευτος …χορός εκατομμυρίων.

Η αλήθεια είναι όμως πως, το …γαϊτανάκι άρχισε να ξετυλίγεται εδώ και κάμποσα χρόνια, αμέσως με την απόφαση της Κυβέρνησης της χώρας να διεκδικήσει το Μουντιάλ. Με τους διοργανωτές να ρίχνουν 10 δις δολάρια, περιμένοντας να πάρουν πολλαπλάσια.

Ακούγεται λογικό! Ο συνδυασμός βλέπετε, «Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία» είναι ό,τι πιο ελκυστικό για κάθε ποδοσφαιρόφιλο και χορηγό… Όμως, θα «επιστρέψουν» τα λεφτά και μάλιστα με… τόκο; Αυτό θα παραμένει ερώτημα μέχρι την ώρα του λογαριασμού…

Η Βραζιλία λοιπόν που, αυτό το καλοκαίρι εκτός από καφέ και ποδοσφαιριστές θα… παράγει και δολάρια -και μάλιστα με… ουρά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις-, επένδυσε κοντά 10 δις δολάρια, προκαλώντας τη μήνι πολλών –κι όχι μόνο άστεγων- πολιτών που συνεχίζουν καθημερινά τις διαμαρτυρίες σε φαβέλες και μεγαλουπόλεις. Το κόστος μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε τους αρχικούς προϋπολογισμούς και η αγωνία κατά πόσο τα λεφτά θα… επιστρέψουν στα ταμεία –από τα προσδοκώμενα έσοδα- είναι τεράστια.

Όπως έχει συμβεί και σε πάμπολλες άλλες περιπτώσεις χωρών που αναλαμβάνουν μεγάλες διοργανώσεις, το κυβερνητικό ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο στην εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, αλλά και στα κέρδη που θα προκύψουν έτσι ώστε να μην υπάρξει «μαύρη τρύπα» (κάτι που δεν συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004).

Μπορεί να κάνει απόσβεση η Βραζιλία; Η απάντηση είναι ναι, αν γυρίσει κανείς τον χρόνο πίσω, στο Confederations Cup, όταν επισκέφτηκαν την χώρα 5,7 εκ. τουρίστες, ξοδεύοντας 3,5 δις δολάρια. Στην περίπτωση του Μουντιάλ και σύμφωνα με τις οικονομικές αναλύσεις, αναμένεται τα έσοδα να τριπλασιαστούν καθώς η προσέλευση τουριστών στην χώρα της σάμπας και του ποδοσφαίρου θα είναι απείρως μεγαλύτερη.Απόλυτα ενθαρρυντικό βέβαια είναι και το γεγονός ότι ήδη έχουν διατεθεί 3,5 εκατομμύρια εισιτήρια.Έρευνα των «economictimes» αναφέρει πως, το κόστος των εγκαταστάσεων έφτασε τα 10.2 δις ευρώ, με τη συμμετοχή της FIFA να φτάνει στα 1,46 δις ευρώ.

Κι εδώ τίθεται ένα άλλο ερώτημα. Τι γίνεται με την FIFA και πως εμπλέκεται με τέτοιο πακέτο στην υπόθεση Μουντιάλ;
Κατ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως μιλάμε για έναν από τους πιο κερδοφόρους οργανισμούς στον κόσμο παρότι… χωριό σε οργάνωση, συγκριτικά με την UEFA («από τη μια έχουμε ένα χωριό, από την άλλη μια πρωτεύουσα», μου είχε πει επιχειρώντας σύγκριση των δύο Ομοσπονδιών ένα υψηλόβαθμο και κοσμογυρισμένο στέλεχος της Ελληνικής Ομοσπονδίας).
Ξέρετε πόσα ήταν τα έσοδά της από το προηγούμενο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής; 1,2 δις δολάρια –σύμφωνα με ενημέρωση από τον ίδιο τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σεπ Μπλάτερ, ποσό που υπερκέρασε το προηγούμενο, του 2006.
Ο πανέξυπνος Ελβετός φυσικά δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Αφού χαρακτήρισε απρόσμενο το γεγονός –την απίστευτη κερδοφορία- προχώρησε στην ανακοίνωση …προσφοράς της «μητέρας» FIFA:

«Αυτή η οικονομική επιτυχία ίσως να μην είναι το σημαντικότερο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ανέκτησε την χαμένη αίγλη του σε όλες τις ηπείρους… Η ομοσπονδία και οι ενώσεις θα βραβευθούν από αυτό το απρόσμενο γεγονός, το οποίο αποτελεί νίκη της Αφρικής», είπε ο Μπλάτερ κερδίζοντας «φίλους» από την «Μαύρη Ήπειρο».

Από τα έσοδα του αφρικανικού Μουντιάλ λοιπόν, προκύπτει …περίσσευμα που θα μοιράσει η FIFA στις 32 χώρες.

  • Ο νικητής θα εισπράξει 25 εκ. ευρώ.
  • Οι ομάδες θα μοιραστούν 236 εκ. ευρώ.

Σύνολο; 261 εκ. ευρώ. Ποσό όχι ιδιαίτερα .. τεράστιο για την Παγκόσμια Ομοσπονδία που συμμετέχει με το υπόλοιπο (από τα 1,46 δις) στις προσπάθειες της Βραζιλίας (Κυβέρνησης και Ομοσπονδίας) για ένα λαμπρό Μουντιάλ από το οποίο όμως περιμένει και τα δικά της έσοδα να εκσφενδονιστούν (φθάνοντας στα 2,9 δις ευρώ…).

Κι επειδή, όπου υπάρχει μπάλα, υπάρχει και …τζόγος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των «economictimes» θα παιχτούν 234 εκ. ευρώ. Μήπως είναι και λίγα…

 

Βαγγέλης Μελέκογλου 

By