Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Μουντιάλ και Ραμαζάνι, το πρόβλημα των μουσουλμάνων παικτών…

Σέντρα των αγώνων για την φάση των 16 σήμερα, με Βραζιλία-Χιλή (στις 7) και Κολομβία-Ουρουγουάη (στις 11), έναρξη όμως και για το Ραμαζάνι, καθώς είναι η πρώτη νύχτα του ένατου μήνα του Ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου και του ιερότερου για τους μουσουλμάνους που απέχουν από το φαγητό αλλά και την κατάποση υγρών από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου.

thumbnail (1)

Οι Μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές που συνεχίζουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι αντιμέτωποι με μια πραγματικά δύσκολη γι” αυτούς απόφαση. Αν θα ακολουθήσουν ή όχι αυτό που επιβάλει η θρησκεία τους. Αν πουν ναι, γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή τους στο γήπεδο. Στη Βραζιλία η ημέρα διαρκεί αυτή την εποχή περίπου 13,5 ώρες και τόσες θα πρέπει να είναι οι ώρες νηστείας.

Μεταξύ των 16 ομάδων που συνεχίζουν στην διοργάνωση, η Γαλλία, η Νιγηρία, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Γερμανία έχουν περισσότερους από έναν Μουσουλμάνους ενώ η Αλγερία απαρτίζεται αποκλειστικά από (μουσουλμάνους) ποδοσφαιριστές.

Την περασμένη Δευτέρα ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της FIFA, Γίρι Ντβόρακ πρότεινε οι ποδοσφαιριστές να ζητήσουν από τις θρησκευτικές αρχές να τους απαλλάξουν και να αναπληρώσουν τις χαμένες ημέρες νηστείας σε μεταγενέστερο χρόνο. Μάλιστα τόνισε ότι κατά διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, η ομάδα ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε απαλλαγεί από νηστεία κατά τη διάρκεια του τουρνουά από το ανώτατο θρησκευτικό σώμα της χώρας.

Ο γερμανός αλλά τουρκικής καταγωγής Μεσούτ Οζίλ έχει εδώ και ημέρες ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν θα τηρήσει το Ραμαζάνι. Εκπρόσωπος της Εθνικής Ελβετίας δήλωσε ότι το ίδιο θα κάνουν και οι μουσουλμάνοι που αγωνίζονται στην ομάδα.

Φυσικά για όσους ακολουθήσουν το Ραμαζάνι η δοκιμασία θα είναι μεγάλη. Λογικό, καθώς θα πρέπει να προσαρμόσουν τις καθημερινές τους συνήθειες με φαγητό και νερό πριν από την ανατολή του ηλίου και στη συνέχεια μόνο μετά τη δύση. Θα περάσουν δηλαδή αρκετές ώρες χωρίς νερό και φαγητό…

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την ιατρική ομάδα της FIFA δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ποδοσφαιριστών αλλά και για την απόδοσή τους. «Έχουμε κάνει εκτεταμένες μελέτες σε ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και το συμπέρασμα ήταν ότι, αν το Ραμαζάνι ακολουθείται σωστά, δεν θα υπάρξει μείωση των φυσικών επιδόσεων των παικτών», δήλωσε ο Ντβόρακ και πρόσθεσε πως «…έχουμε κάνει εκτεταμένες μελέτες και τίποτα δεν μας ανησυχεί».

Έκθεση του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Υγείας λέει ακριβώς το ίδιο. «Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι αθλητές υψηλού επιπέδου μπορούν να διατηρήσουν τις επιδόσεις τους κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού αν η προπόνηση, η πρόσληψη τροφής και υγρών και ο ύπνος είναι αυτές που πρέπει και καλά ελεγχόμενες», αναφέρεται στην έκθεση του 2012 στην οποία τονίζεται ότι η «εξατομικευμένη παρακολούθηση των αθλητών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κόπωσης και της υπερκόπωσης και να μειωθεί ο κίνδυνος των επακόλουθων ασθενειών και τραυματισμών».

Η έκθεση συνιστά οι αθλητές να προπονούνται κοντά στους χρόνους του γεύματος. Τονίζει επίσης τη σημασία του επαρκούς ύπνου σε όλη τη διάρκεια της νηστείας. Επιπλέον, μια άλλη έκθεση του 2013 συμβουλεύει τους αθλητές να περιλαμβάνουν αρκετά λιπαρά στο γεύμα τους πριν από το ξημέρωμα, ενώ το έλλειμμα υγρών που συσσωρεύεται στη διάρκεια της ημέρας μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί όταν οι αθλητές καταναλώνουν υγρά το βράδυ.

Βέβαια όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι περιπτώσεις ποικίλλουν ανάλογα με το άθλημα, την εποχή και τις προσωπικές συνήθειες των αθλητών. Όσον αφορά την εποχή, είναι δεδομένο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες της Βραζιλίας αυτό τον καιρό, κάνουν δυσκολότερο το έργο των μουσουλμάνων ποδοσφαιριστών. Φυσικά και δεν πρόκειται για κάποια… λεπτομέρεια αλλά για πολύ σημαντικό γεγονός που θα περιμένουμε να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί ιδιαίτερα από τους φανατικά προσηλωμένους στη θρησκεία τους παίκτες…

By