Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μπάιντεν: «Απαράδεκτη» η στάση της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση

«Κάντε αυτό που συμφωνήσατε, κύριε Πούτιν»

baiden

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη ρωσική στάση στην Ουκρανία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ κάλεσε παράλληλα τη Ρωσία να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

«Είναι πολύ απλά απαράδεκτο τον 21ο αιώνα οι χώρες να προσπαθούν να ξαναγράψουν με τη βία τα σύνορα της Ευρώπης (…) ή να επεμβαίνουν στρατιωτικά επειδή δεν τους αρέσει μια απόφαση που έλαβε η γειτονική τους χώρα», δήλωσε ο Μπάιντεν, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο τίμημα και μεγαλύτερη απομόνωση», προειδοποίησε ο ίδιος.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπάιντεν είπε: «Κάντε αυτό που συμφωνήσατε, κύριε Πούτιν».

Αναφερόμενος στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο και στην υποστήριξη της Μόσχας στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η ρωσική συμπεριφορά αποτελεί «μια κατάφωρη παραβίαση των βασικών αρχών του διεθνούς συστήματος».

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίζουν πάντα μια δημοκρατική Ουκρανία, που επιθυμεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα στην παροχή νέας βοήθειας στο Κίεβο.

By