Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπάιντεν: Η συγκέντρωση των εξουσιών στην ηγεσία μια χώρας είναι «διαβρωτική»

Ομιλία του Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη

baiden3

«Οι πρόγονοί μας, οι ιδρυτές (των ΗΠΑ) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση των εξουσιών είναι το πλέον διαβρωτικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα» δήλωσε ο αντιοπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώπιον αντιπροσώπων της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Κωνσταντινούπολη.

«Εμείς συνεχίζουμε να το πιστεύουμε αυτό» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εκλέχθηκε τον Αύγουστο στην θέση αυτή για μια θητεία 5 ετών και είχε διατελέσει για 11 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας, δέχεται σφοδρή κριτική σχετικά με τις αυταρχικές παρεκκλίσεις του και τη βούλησή του να «εξισλαμίσει» την τουρκική κοινωνία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να αναφερθεί άμεσα στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία διαβεβαιώνοντας ότι δε βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να προβεί σε «προσηλυτισμό».

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσει κανείς τις ελευθερίες είναι να αποφύγει να συγκεντρώσει πολλές εξουσίες στα χέρια ενός μόνο σκέλους της κυβέρνησης» επέμεινε.

By