Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μπάιντεν: Συμφέρον μας να επιτύχετε

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει επίσης σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα την εξεύρεση νέων ενεργειακών πηγών

bidenjoe«Έχουμε κάθε συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα» υπογραμμίζει μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενόψει της σημερινής συνάντησης του “Ελληνα πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα.  Ο «νούμερο δύο» της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον κ. Σαμαρά, ενώ σημειώνει πως «ο πρόεδρος κι εγώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός βιώνει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο».

Για τις ΗΠΑ αποτελεί βασικό συμφέρον η επιτυχία της Ελλάδας. Αυτό δηλώνει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Κ» ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του “Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο και τις συνομιλίες που θα έχει απόψε με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο Νο2 της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζει τη στήριξή του στην κυβέρνηση Σαμαρά και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι θα πιέσουν για την αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής συνταγής. Σημειώνει, συγκεκριμένα, ότι η Ουάσιγκτον θα ενθαρρύνει την υιοθέτηση πολιτικών που μειώνουν την ανεργία στην Ευρώπη καθώς, όπως τονίζει, η ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη ανάκαμψη και της αμερικανικής.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει επίσης σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα την εξεύρεση νέων ενεργειακών πηγών, και ενθαρρύνει την Αθήνα να προχωρήσει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο που να διατηρεί την περιφερειακή συνεργασία, στην αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της.

Ο κ. Μπάιντεν, που διατηρεί δεσμούς με την ελληνική ομογένεια εδώ και δεκαετίες, προαναγγέλλει πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ισχυρή φωνή» στην Ανατολική Μεσόγειο, και χαιρετίζει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που, όπως υπογραμμίζει, μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By