Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μπάνγκα της Mastercard: Τι συζητήσαμε με τον Αντώνη Σαμαρά

Επισκέφθηκε την Ελλάδα την περασμένη βδομάδα

MasterCard-CEOΟ ινδικής καταγωγής Ατζάι Μπάνγκα, διευθύνων σύμβουλος της Mastercard, επισκέφθηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό την περασμένη βδομάδα, ενώ είχε προηγηθεί πρώτη συνάντηση  στην Ουάσινγκτον.

Όπως αποκαλύπτει  μιλώντας στην κυριακάτικη Καθημερινή, επέστησε την προσοχή του Πρωθυπουργού για τα οφέλη των ηλεκτρονικών συναλλαγών όχι μόνο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά επίσης, στην εκτέλεση πληρωμών από το Δημόσιο και την ενίσχυση του τουρισμού από την «αποκρυπτογράφηση» του καταναλωτικού κοινού που επισκέπτεται τη χώρα κάθε χρόνο.

Ερωτηθείς για την επίλυση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ο κ. Μπάνγκα απάντησε πως «ο Πρωθυπουργός της χώρας σας έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον πάνω σε αυτό το ζήτημα. Είχαμε εκτενή συζήτηση για τη φοροδιαφυγή. Η φοροεισπρακτική δυναμική ενός κράτους, αναμφισβήτητα, ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από τη διεκπεραίωση ηλεκτρονικών συναλλαγών, δηλαδή με πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου ή των τραπεζών. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν κίνητρα στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να περιοριστεί η χρήση μετρητών καθώς είναι αδύνατο να τα εντοπίσει κανείς και να τα φορολογήσει»

Επισημαίνει, επίσης, ότι «η διεκπεραίωση συναλλαγών του Δημοσίου, όπως η καταβολή συντάξεων, μισθών αλλά και η τακτοποίηση συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων περιορίζει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Απομακρύνει το μεσάζοντα. Έτσι θα είναι δυνατή, παράλληλα, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δημόσιων λειτουργών».

Επ αυτού, σημείωσε πως: » Μπορούν να γίνουν ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις, για παράδειγμα, για το τουριστικό κοινό αλλά και το τουριστικό προιόν της Ελλάδας. Είναι το τρίτο ζήτημα που συζητήθηκε με τον Πρωθυπουργό σας. Εμείς έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν τις πραγματικές δαπάνες και την καταναλωτική συμπεριφορά των επισκεπτών σε διαφορετικούς προορισμούς της χώρας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By