Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Βαριές ποινές για την υπόθεση «Εργκενεκόν»

 Σε ισόβια καταδικάστηκε ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ

erntoganΒαριές ποινές επέβαλε το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης σε πολλούς απόστρατους αξιωματικούς, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπάσμπουγ, στην πολύκροτη υπόθεση «Εργκενεκόν». Οι κατηγορούμενοι δικάζονταν με την κατηγορία της σύστασης συμμορίας με σκοπό την προσπάθεια για πρόκληση εξέγερσης και για επιβολή πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης.

Το Δικαστήριο επέβαλε 16 ποινές ισόβιας κάθειρξης και πολλές ποινές φυλάκισης, ενώ αθώωσε 21 κατηγορούμενους από τους συνολικά 275. Επίσης αποφάσισε την αποφυλάκιση 17 καταδικασμένων, μεταξύ των οποίων είναι και ο Μεχμέτ Χαμπέραλ, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, αλλά δεν μπόρεσε να ορκιστεί ως βουλευτής, επειδή δικαζόταν όντας προφυλακισμένος.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μεταξύ άλλων και το γεγονός της επιλεκτικής αποφυλάκισης που αποφάσισε το Δικαστήριο, το οποίο στήριξε την απόφασή του αυτή σε τρία δεδομένα. Στο γεγονός ότι οι κατάδικοι βρίσκονταν ήδη στη φυλακή και έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους και στο ότι κατοικούν σε συγκεκριμένη διεύθυνση και δεν ύποπτοι φυγής.

Μεταξύ των γνωστών ονομάτων που καταδικάστηκαν είναι, ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπάσμπουγ (ισόβια), ο πρώην διοικητής της Α΄ Στρατιάς στρατηγός ε.α. Χουρσίτ Τολόν (ισόβια), ο πρώην αρχηγός της στρατοχωροφυλακής στρατηγός ε.α. Σενέρ Έρουιγκουρ (ισόβια), ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Ντογού Περιντσέκ (ισόβια), η εκπρόσωπος του «Τουρκορθόδοξου Πατριαρχείου» Σεβγκί Ερένερολ (ισόβια), ο δημοσιογράφους Τουντζάϊ Οζκάν (ισόβια) ο Μεχμέτ Χαμπέραλ, εκλεγείς βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού λαϊκού Κόμματος (12 χρόνια 6 μήνες), Μουσταφά Μπαμλπμάϊ, δημοσιογράφος και εκλεγείς βουλευτής του ΡΛΚ (34 χρόνια 8 μήνες), Σινάν Αϊγκιούν, εκλεγείς βουλευτής του ΡΛΚ (13 χρόνια 6 μήνες), Κεμάλ Αλεμντάρογλου, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (15 χρόνια 8 μήνες).

Η πρώτη δικάσιμος της υπόθεσης είχε γίνει στις 10 Οκτωβρίου 2008. Έκτοτε ενοποιήθηκαν διάφορες υποθέσεις και κατηγορητήρια και εντάχθηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν. Μία από αυτές ήταν και η προετοιμασία απόπειρας δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Αυτό που ήταν η αφορμή να έλθει στο προσκήνιο η υπόθεση ήταν οι 27 χειροβομβίδες που είχαν βρεθεί στις 12 Ιουνίου 2007 σε γιάφκα στη συνοικία Ουμράνιγε της ανατολικής Κωνσταντινούπολης.

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση του Δικαστηρίου, αναμένεται η έκδοση της αναλυτικής απόφασης. Θα ακολουθήσει η φάση της έγκρισης ή απόρριψης της απόφασης, εκ μέρους του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που υπάρξει ακύρωση, η δίκη θα ξαναγίνει.

Η υπόθεση «Εργκενεκόν» υπήρξε τα τελευταία χρόνια βασικό σημείο αναφοράς της πολιτικής στην Τουρκία και σημαντικός καθρέφτης της τάσης της κυβέρνησης Ερντογάν για την «αποστρατιωτικοποίηση» της πολιτικής ζωής.

Η απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει νέα λαβή για συζητήσεις, αφού το θέμα αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης. Η αντιπολίτευση και ειδικά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και ο ευρύτερος χώρος των κεμαλιστών, κατηγορούν την κυβέρνηση και το χώρο της δικαιοσύνης για υποβολιμαίες δικαστικές διαδικασίες και αποφάσεις. Προβάλλουν επίσης επιχειρήματα περί του αβάσιμου πολλών στοιχειών που θεωρήθηκαν ως αποδεικτικά.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By