Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Χρειαζόμαστε κυβέρνηση-καμικάζι, να θυσιαστεί για να σωθεί η χώρα»

Ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης μιλά στο thepaper – Συνέντευξη στο Χρήστο Κούτρα

bakoyiannis kΣε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο thepaper.gr και στον Χρήστο Κούτρα, ο Κώστας Μπακογιάννης μιλά για την κρίση, για την κυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις που δεν γίνονται.

Ο δήμαρχος Καρπενησίου (του πρώτου σε απορροφητικότητα δήμου της Ελλάδας) εκτιμά ότι το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και προτείνει ανοικτά ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα και τα κόμματα. «Υπάρχει μια «μαγιά,» η ευρωπαϊκή πλειοψηφία που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές. Θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια ουσιαστική μετεξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος αρχής γενομένης από την αναθεώρηση του Συντάγματος» τονίζει.

Επιπλέον σημειώνει ότι «η κατεστημένη πολιτική τάξη λειτουργεί προς όφελος των λίγων έναντι των πολλώνΜεγαλύτερα και μικρότερα οργανωμένα συμφέροντα εξακολουθούν να ασκούν δυσανάλογη επιρροή στην λήψη των αποφάσεων». Δεν διστάζει ακόμη να ασκήσει κριτική στις επιλογές του Πρωθυπουργού: «Σήμερα που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ κυβέρνηση και δημόσια διοίκηση αρίστων, γίνονται επιλογές στελέχωσης του Δημόσιου τομέα με κριτήριο την εμπιστοσύνη και όχι την αξία. Αδικείται έτσι συνολικά το έργο της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός» λέει με νόημα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να κατέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή «σε καμία περίπτωση» και πως θα είναι και πάλι δήμαρχος Καρπενησίου. Εξηγεί τέλος το πρόγραμμα που έχει εφαρμόσει ο δήμος για την νεανική επιχειρηματικότητα: Όποιος είναι κάτω από 40, από όποιο μέρος της Ελλάδας, από όποιο μέρος του κόσμου και αν είναι, και έρθει στο Δήμο Καρπενησίου για να ανοίξει μια επιχείρηση, απαλλάσσεται για τρία χρόνια από όλα τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους, ακόμα και τα τέλη ύδρευσης!  Τέλος προτείνει να αλλάξει το τουριστικό μοντέλο με έμφαση στη συνεκτική ορεινή τουριστική πολιτική.

-Η συνέντευξή μας γίνεται με αφορμή τα νέα προγράμματα του δήμου Καρπενησίου για τις επιχειρήσεις όμως θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τη γενική κατάσταση της χώρας. Είστε αισιόδοξος κύριε Μπακογιάννη ότι μπορεί η χώρα να βγει από το τούνελ;

Συγκρατημένα απαισιόδοξος για να είμαι ειλικρινής. Δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια το πολιτικό μας σύστημα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μετατρέψει μια κακή κατάσταση σε χειρότερη. Ακόμα και σήμερα, δημιουργείται η αίσθηση πως η κατεστημένη πολιτική τάξη λειτουργεί προς όφελος των λίγων έναντι των πολλών. Μεγαλύτερα και μικρότερα οργανωμένα συμφέροντα εξακολουθούν να ασκούν δυσανάλογη επιρροή στην λήψη των αποφάσεων. Αν συνεχίσουμε έτσι μπορούμε μόνο να προσδοκούμε ότι θα κρατάμε το κεφάλι μας πάνω από το νερό και κουτσά-στραβά θα επιβιώνουμε, δηλαδή να αποφεύγουμε την χρεοκοπία, αλλά τίποτα περισσότερο. Είναι πλέον σαφές ακόμα και στους ξένους που μας μάθανε σχετικά πρόσφατα, πως το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό. Υπάρχει μια «μαγιά,» η ευρωπαϊκή πλειοψηφία που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές. Θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια ουσιαστική μετεξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος αρχής γενομένης από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Χρειαζόμαστε σαρωτικές αλλαγές παντού. Όσο τις καθυστερούμε, τόσο θα αργούμε να βγούμε από την κρίση.

-Είστε ένας νέος άνθρωπος. Πιστεύετε ότι η πολιτική και οι πολιτικοί μπορούν να κατανοήσουν τους νέους και τις ανάγκες τους;

Οι σημερινοί πολιτικοί; Δύσκολα. Επιτρέψτε μου όμως να αντισταθώ στις γενικεύσεις όσο και αν είναι ο πειρασμός μεγάλος. Η σημερινή νέα γενιά έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά. Δύο ευλογίες και μια κατάρα. Πρώτον, είναι η πρώτη αμιγώς Ευρωπαϊκή γενιά που γνώρισε η χώρα μας. Για πολλούς από εμάς, η δραχμή δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μακρινή ανάμνηση. Δεύτερον, είναι αντικειμενικά η πιο μορφωμένη και καλό-σπουδαγμένη γενιά που είχε την τύχη να παράξει η Ελλάδα από τις απαρχές του κράτους μας. Τρίτον, είναι η πρώτη γενιά ιστορικά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Είναι ορατός λοιπόν ο κίνδυνος μιας χαμένης γενιάς. Σήμερα, έχουν διαρραγεί οι δεσμοί εμπιστοσύνης ανάμεσα στους νέους και όχι μόνο τους πολιτικούς, αλλά και την πολιτική. Η κρίση αντιπροσώπευσης, εύλογη, δίκαιη και θεμιτή, έχει μετεξελιχθεί σε μια πρωτοφανής κρίση νομιμοποίησης η οποία είναι εξόχως επικίνδυνη.  Η πολιτική όμως είναι η μοναδική διέξοδος και μπορεί να αποτελέσει το πιο ευγενές λειτούργημα. Αρκεί, να εξασκείται με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Αρκεί να μην την κυλάμε στο βούρκο, όπως κάνουμε καθημερινά στο δημόσιο διάλογο. Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας. Η Ελλάδα θα αλλάξει αν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Για να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες όλων και κυρίως των νέων χρειάζεται μια νέα αντίληψη διαχείρισης στα κοινά. Χρειάζεται να προτάξουμε το συλλογικό συμφέρον και να εμμείνουμε σε αξίες όπως η δικαιοσύνη και η  εντιμότητα. Ειδάλλως τόσο η πολιτική όσο και οι πολιτικοί δικαίως απαξιώνονται.

kostas bakoyiannisΠου θεωρείτε ότι πρέπει να στοχεύσει η κεντρική πολιτική σκηνή ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και να υπάρξει προοπτική για τους Έλληνες;

Μεγάλη συζήτηση και σίγουρα υπάρχουν ειδικότεροι από εμένα να σας απαντήσουν. Οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας είναι αδιαμφισβήτητες και πρέπει να τηρηθούν. Δεν συνιστούν όμως σε καμία περίπτωση ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αφήστε που το συνεχές κυνηγητό με την Τρόικα είναι αναξιοπρεπές και πλήττει την ψυχολογία της οικονομίας. Η εμπειρία των μνημονίων δείχνει πως είμαστε πρωταθλητές στις περικοπές αλλά υστερούμε δραματικά στις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που τόσο ανάγκη έχουμε. Το αποτέλεσμα είναι πως έχουμε  αρχίσει να διαμορφώνουμε βαθιά ρήγματα: μεταξύ γενεών, μεταξύ περιφερειών, μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μεταξύ ανέργων και εργαζομένων, μεταξύ των εχόντων και μη εχόντων. Η Ελλάδα έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τα οποία όχι μόνο αγνοούμε αλλά τείνουμε να εξουδετερώνουμε. Αυτή είναι η ελληνική τραγωδία. Η απελευθέρωση των αγορών δεν είναι μόνο ικανή αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Το παράδειγμα της άρσης του καμποτάζ στην κρουαζιέρα είναι χαρακτηριστικό. Σήμερα δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κατακλύζουν τα νησιά μας. Δηλαδή, έπρεπε να έρθει η κρίση για να αποφασίσουμε ότι τους θέλουμε;  Εξίσου σημαντικές είναι οι αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου – ο μεγαλύτερος εχθρός της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα σήμερα είναι οι ατελείωτες υπογραφές που απαιτούνται- αλλά και η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στους χώρους της δικαιοσύνης, της υγείας και της παιδείας. Τελικά, ίσως η Ελλάδα να χρειάζεται μια κυβέρνηση καμικάζι, η οποία να λειτουργήσει αψηφώντας το πολιτικό κόστος και αν χρειαστεί να θυσιαστεί για να σωθεί η χώρα.

-Μπορεί ο τουρισμός να γίνει η ατμομηχανή η οποία θα σύρει και τα υπόλοιπα βαγόνια;

Φυσικά, αλλά δεν είναι πανάκεια. Ο τουρισμός είναι όντως η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και οφείλουμε όλοι, κεντρικό κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και επιχειρηματίες του είδους να συμβάλουμε στην ενίσχυσή του. Για να γίνει ωστόσο αυτό χρειάζεται πολλή και αποτελεσματική δουλειά. Η Ελλάδα πρέπει να προβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να ξανακερδίσει τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια αγορά. Με νέα στρατηγική, νέα καμπάνια αλλά και πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΤ σε Ελλάδα και εξωτερικό, αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Αρκεί να μην πυροβολούμε και τα πόδια μας ταυτόχρονα, όπως με τον υψηλό ΦΠΑ στην εστίαση, και να προχωρήσουμε στις αλλαγές στους κρίσιμους τομείς της χωροταξίας και της πολεοδομίας που θα ευνοήσουν νέες επενδύσεις. Ο τουρισμός μπορεί να είναι ο βασικότερος, αλλά βέβαια, όχι ο μοναδικός μοχλός ανάπτυξης. Και αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και η μεταποίηση, αποκεντρωμένα από τα μεγάλα αστικά κέντρα και με έμφαση στην επαρχία, για παράδειγμα, θα λειτουργήσουν σίγουρα θετικά.

-Τι λάθος γίνεται και η Ελλάδα δεν είναι τουριστικός προορισμός και τους 12 μήνες του χρόνου;

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, μια εικόνα που λανθασμένα βγάζουμε ακόμη και σήμερα στο εξωτερικό. Είναι η τρίτη πιο ορεινή χώρα της Ευρώπης και διαθέτει ξεχωριστά και πανέμορφα μέρη στα βουνά της. Έχει δε περισσότερες από 40 βουνοκορφές που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα – μεταξύ των οποίων και το δικό μας Βελούχι. Δεν μπορούμε λοιπόν να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η χώρα μας είναι κατά 80% ορεινή και οφείλουμε από εδώ και πέρα να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Διάφορες έρευνες δείχνουν πως το 10% των επισκεπτών στην χώρα μας θα εντάσσανε πολύ ευχαρίστως μερικές ημέρες στο βουνό στο πρόγραμμά τους. Πέρσι, φέραμε στο Καρπενήσι το πρώτο οργανωμένο γκρουπ βρετανών ταξιδιωτικών πρακτόρων που ήρθε στην Ελλάδα, όχι για τις παραλίες αλλά για τα βουνά. Ενθουσιάστηκαν και ήδη έχουμε υποδεχτεί τους πρώτους μας επισκέπτες! Δυστυχώς, δεν κάνουμε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση σε εθνικό επίπεδο. Βλέπετε, μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν υπάρχει μία σαφής ορεινή πολιτική, αντίστοιχη με αυτή των νησιών. Σήμερα, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε διαφορετικά και να αποκτήσουμε επιτέλους συνεκτική ορεινή πολιτική. Να ενισχύσουμε τα ελληνικά βουνά και να αναπτύξουμε ένα ευνοϊκότερο νομοθετικό πλαίσιο, για την επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ανάπτυξη του ορεινού και κατ’ επέκταση του χειμερινού τουρισμού, ο οποίος μπορεί να ανοίξει ένα νέο δρόμο στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα. Αυτό όμως απαιτεί εθνική πολιτική. Χρειάζεται σχέδιο, ξεκάθαρη στοχοθεσία και συντονισμό.

-Σας ικανοποιεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό;

Όταν αντιληφθούμε όλοι πως ο καθένας από εμάς ξεχωριστά μπορεί να γίνει πρεσβευτής της χώρας μας και να αναδείξει το καλύτερό της πρόσωπο, τότε η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό θα είναι πολύ καλύτερη. Όταν κλείνουμε λιμάνια και αεροδρόμια, όταν το κέντρο της πρωτεύουσας είναι απροσπέλαστο από τις απεργίες και πλήττεται από την έξαρση της ρατσιστικής βίας τότε σαφώς και η εικόνα μας τραυματίζεται. Η Ελλάδα δεν είναι μίζερη. Οι Έλληνες δεν είμαστε μοιρολάτρες. Και αυτό πρέπει να το βγάλουμε προς τα έξω.

-Στο Καρπενήσι υπάρχουν οι υποδομές για να γίνει τουριστικός προορισμός για όλο τον χρόνο και με τουρίστες απ όλο τον κόσμο;

Προφανώς! Είμαστε πολύ σίγουροι για το τουριστικό μας προϊόν αλλά και για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Το Καρπενήσι, μία ορεινή και άγονη περιοχή, από τόπος εξορίας, μετατράπηκε σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, μόνο και μόνο χάρη στο μοναδικό ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το φυσικό του περιβάλλον. Είμαστε άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα της UNESCO, μία από τις καθαρότερες περιοχές του κόσμου και η καθαρότερη της Ευρώπης! Σταδιακά λοιπόν, αναπτυχθήκαμε, και φτάσαμε σήμερα να διεκδικούμε την πρωτιά ανάμεσα στους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας, ενώ τα πάμε πολύ καλά και το καλοκαίρι. Τα καταλύματα μας παρέχουν υψηλές υπηρεσίες. Το χειμώνα, το χιονοδρομικό μας κέντρο λειτουργεί καλύτερα από ποτέ. Όλο το χρόνο, οι εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού προσφέρουν, ξεχωριστές στιγμές δράσης στη φύση, ενώ και ο Δήμος με τη σειρά του έχει δώσει έμφαση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, προκειμένου ο επισκέπτης να έχει ένα μεγάλο εύρος επιλογών σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Δίνουμε επιπλέον έμφαση στο θρησκευτικό τουρισμό, με το Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας αλλά και πολλά άλλα θρησκευτικά μνημεία που συνεχώς αναδεικνύουμε, τον συνεδριακό τουρισμό, με τις ξενοδοχειακές μονάδες και το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Καρπενησίου να παρέχουν όλες τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες, αλλά και τον αθλητικό τουρισμό, με έναν μεγάλο αριθμό ομάδων και αθλητών που εμπιστεύονται το Καρπενήσι για την προετοιμασία τους. Και όλα αυτά, έχοντας μειώσει τις τιμές μας, αλλά σε καμία περίπτωση την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

-Ανακοινώσατε πριν από λίγες μέρες ένα καινοτόμο πρόγραμμα για επιχειρηματίες που θέλουν να εγκατασταθούν και να ιδρύσουν επιχειρήσεις στο Καρπενήσι. Ποιά είναι η στόχευση σας και αν θα δεχθείτε να εγκατασταθούν επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αντικειμένου ή υπάρχουν περιορισμοί;

Εμείς είπαμε κάτι πολύ απλό. Όποιος είναι κάτω από 40, από όποιο μέρος της Ελλάδας, από όποιο μέρος του κόσμου και αν είναι, και έρθει στο Δήμο Καρπενησίου για να ανοίξει μια επιχείρηση, απαλλάσσεται για τρία χρόνια από όλα τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους, ακόμα και τα τέλη ύδρευσης. Παράλληλα, δημιουργήσαμε και ένα Κέντρο Υποδοχής και Ενημέρωσης Επενδυτών, το οποίο λειτουργώντας ως ένα “one stop shop” συμβάλει στη αντιμετώπιση των θεμάτων σύστασης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς υποδέχεται, ενημερώνει και διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. Σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και με την κρίση να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση, ο Δήμος Καρπενησίου προσπαθεί να κάνει το αυτονόητο: να στηρίξει εμπράκτως κάθε νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία, δίνοντας έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα, με τη δημιουργία ενός νέου πιο ευέλικτου και φιλόξενου περιβάλλοντος για επενδύσεις.

μπακογιάννης κώστας-Θα είστε εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του Δημάρχου Καρπενησίου;

Εννοείται. Έχω δεσμευθεί δημόσια γι’ αυτό. Άλλωστε, έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας ως ομάδα. Αυτά τα δυόμισι χρόνια έχουν γίνει πολλά: είμαστε πρώτοι σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, αναλογικά με τον πληθυσμό μας, υλοποιούμε μεγάλα έργα υποδομής, όπως η διπλή ανάπλαση της πόλης του Καρπενησίου και έργα αποχετεύσεων σε πάνω από δέκα χωριά, έχουμε δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, μεταξύ άλλων με Γεύματα Αγάπης, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φροντιστήριο, εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες του Δήμου, υιοθετώντας αρχές όπως αυτή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της αξιολόγησης. Έχουμε όμως ακόμα πολλά να κάνουμε.

-Σκέφτεστε την κάθοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Σε καμία περίπτωση. Είμαι στο Καρπενήσι γιατί πολύ απλά αγαπώ πάρα πολύ τον τόπο μου. Η ομάδα μας στο Δήμο Καρπενησίου έχει πειστεί ότι μπορεί να αλλάξει τον μικρόκοσμό μας. Ακόμη και σήμερα, ακόμη και μέσα στην κρίση. Δίνουμε έμφαση στο απτό, το μετρήσιμο, το πραγματικό. Αυτή είναι η ικανοποίηση αλλά και η γοητεία που προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα. Τα λόγια άλλωστε πρέπει να γίνονται πράξεις!

-Πως κρίνετε τον κ. Σαμαρά αυτούς τους μήνες, ως πρωθυπουργό της χώρας;

Νομίζω πως οι πιο πολλοί έχουν πειστεί πως ο Πρωθυπουργός καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια. Ένας κούκος όμως δε φέρνει την άνοιξη. Αν μου επιτρέπεται να ασκήσω μια κριτική, είναι πως σήμερα που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ κυβέρνηση και δημόσια διοίκηση αρίστων, γίνονται επιλογές στελέχωσης του Δημόσιου τομέα με κριτήριο την εμπιστοσύνη και όχι την αξία. Αδικείται έτσι συνολικά το έργο της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

By