Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπαν Γκι-Mουν: Σταματήστε να μάχεστε και αρχίστε να συζητάτε

«Το μήνυμά μου στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους είναι το ίδιο»

mpan

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Mουν κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να καταθέσουν τα όπλα και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ώστε να τερματιστεί η αιματηρή σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το μήνυμά μου στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους είναι το ίδιο: Σταματήστε να μάχεστε, αρχίστε να συζητάτε. Αντιμετωπίστε στη ρίζα τους τις αιτίες ώστε να μην έχουμε την ίδια κατάσταση σε έξι μήνες ή ένα χρόνο», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

Ο Μπαν Γκι-Mουν κάλεσε επίσης τη Χαμάς και τους συμμάχους της να σταματήσουν «αμέσως» τις ρίψεις ρουκετών κατά του Ισραήλ.

«Καταδικάζουμε έντονα τις επιθέσεις με ρουκέτες, πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ επεσήμανε «τη νόμιμη ανησυχία και το δικαίωμα (του Ισραήλ) να αμύνεται και να υπερασπίζεται τους πολίτες του».

Όμως, πρόσθεσε πως, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε βάθος, κυρίως σε ότι αφορά την αλληλοαναγνώριση, την κατοχή, την απελπισία και την άρνηση της αξιοπρέπειας (των Παλαιστινίων), ώστε οι άνθρωποι να μην αισθάνονται πια την ανάγκη να καταφεύγουν στη βία για να εκφράζουν τα βάσανά τους».

«Η στρατιωτική δράση δεν θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ισραήλ μακροπρόθεσμα», κατήγγειλε ο Μπαν Γκι-Mουν , καλώντας τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για να περιοριστεί ο αριθμός των άμαχων θυμάτων στη Γάζα.

Ο Μπαν Γκι-Mουν ενημέρωσε τον Νετανιάχου, αλλά και τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιαλόν για τις συζητήσεις που είχε με τους Παλαιστίνιους και τους άραβες ηγέτες όσον αφορά την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να θεωρεί υπεύθυνη την παλαιστινιακή Χαμάς για την απόρριψη των προτάσεων για εκεχειρία και επειδή «ξεκίνησε και παρατείνει» τη σύγκρουση στη Γάζα.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει τη Χαμάς ως υπεύθυνη για την αύξηση των τυφλών αυτών επιθέσεων (…) και τη χρήση των παλαιστίνιων αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες θέτοντάς τους εσκεμμένα σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται στη Χαμάς μέχρις ότου πετύχει τον στόχο του «να αποκαταστήσει την ηρεμία», επεσήμανε ο Νετανιάχου αναφερόμενος στη ρίψη ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του Ισραήλ.

By