Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μπαρνιέ: Δεν φταίει η Ευρώπη για την κρίση

Τις ΗΠΑ φωτογραφίζει για την κρίση χρέους στην ΕΕ ο ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας  πως η Ευρώπη δεν είναι απλώς μία αγορά αλλά και μία πολιτική συνιστώσα

barnie1

Την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. δεν είναι υπαίτια για τα εθνικά χρέη των κρατών – μελών και πως σε κάθε περίπτωση η κρίση προήλθε από τις ΗΠΑ λόγω σκανδαλωδών συμπεριφορών τραπεζιτών εξέφρασε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος διαμήνυσε ότι στο «ελληνικό εργαστήριο» κρίνονται οι ικανότητες ευρωπαϊκής διαχείρισης της κρίσης.

Στο πλαίσιο συνεδρίου με τον τίτλο «Τολμήστε τη Δημοκρατία» (υπό τη διοργάνωση των Le Nouvel Observateur – Καθημερινή – Μέγαρο Μουσικής), σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τις εθνικές από τις ευρωπαϊκές ευθύνες, ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι η ΕΕ αποτελεί μία ομοσπονδία κρατών για να τονίσει με νόημα: «Κάνουμε κάποια πράγματα μαζί, αλλά δεν τα κάνουμε όλα μαζί».

Ωστόσο, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς αναγνώρισε ευρύτερα ευρωπαϊκά λάθη του πρόσφατου παρελθόντος: «Η Ευρώπη δεν έπρεπε να υποστηρίξει μία καρικατούρα φιλελευθερισμού χωρίς κανόνες προστασίας από καταχρήσεις και αδικίες. Υπήρξαν λάθη, αλλά πήραμε τις σωστές αποφάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, με έμφαση στην αυτορύθμιση της αγοράς (28 σχετικοί νόμοι)».

Παρατηρώντας ότι η Ευρώπη δεν είναι απλώς μία αγορά αλλά και μία πολιτική συνιστώσα, ο ίδιος προέτρεψε για «περισσότερη δημοκρατία».
«Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για τα θεμελιώδη», διαπίστωσε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για πρόβλημα αλληλοκατανόησης στην Ευρώπη εξαιτίας ιδεολογικοπολιτικών λόγων.

Διαβάστε επίσης:
Ευ. Βενιζέλος: Το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο
Σαμαράς: Ανάγκη για νέο κοινωνικό συμβόλαιο

By