Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μπαρόζο: Τελειώνετε με τη λιτότητα

Να ανάψουν οι μηχανές της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ζητά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

merkel

Λίγες μέρες μετά τον Όλι Ρεν και παρά τις πιέσεις του Βερολίνου για το αντίθετο σήμερα και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επεσήμανε πως τα περιθώρια για λιτότητα στην Ευρωζώνη εξαντλούνται.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε  ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να πλαισιώνονται από αναπτυξιακά μέτρα. «Ακόμη και εάν η πολιτική διόρθωσης του ελλείμματος είναι θεμελιωδώς σωστή, μπορούμε πάντοτε να συζητήσουμε τη χρονική προσαρμογή», υποστήριξε ο κ. Μπαρόζο και εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο παράτασης του χρονοδιαγράμματος προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους. Ο πρόεδρος της  Κομισιόν χαρακτήρισε «εντελώς λάθος» το δίλημμα ανάμεσα σε πολιτικές λιτότητας και ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι όταν λειτουργούν οι πολιτικές λιτότητας θα πρέπει να παράλληλα να δρομολογούνται περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα.

«Για να είναι επιτυχής μία πολιτική, δεν αρκεί μόνο να έχει σχεδιαστεί σωστά, πρέπει να τυγχάνει και της ελάχιστης απαιτούμενης πολιτικής και κοινωνικής στήριξης», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου Brussels Think Tank Dialogue και υπογράμμισε πως η πολιτική της λιτότητας έχει φτάσει στα όριά της. Ανακοίνωσε πως η Κομισιόν έχει προτείνει παράταση του χρονικού διαστήματος προσαρμογής για τις χώρες με τεράστιο έλλειμμα, απόφαση όμως που είναι στη διακριτική ευχέρεια του Eurogroup και του Ecofin.

Πάντως η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε ακόμα μια φορά την αντίθεσή της στην εφαρμογή προγραμμάτων, που δημιουργούν κίνητρα για την ανάπτυξη αυξάνοντας το χρέος, αμφισβητώντας την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους.

«Η ανάπτυξη είναι εξίσου σημαντική, αλλά όχι στο λάθος πλαίσιο. Δεν θεωρώ σωστή την απλή εξυγίανση, θέλω να βλέπω και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Μέρκελ, στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου της Sueddeutsche Zeitung Στέφαν Κορνέλιους με τίτλο «Η καγκελάριος και ο κόσμος της».

 

By