Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μπαρόζο: Όλοι πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα

«Ήδη, υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη» σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

barozo660_2110413

«Ελπίδα» είναι το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας σήμερα στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων, στην Αθήνα, και πρόσθεσε πως η απόλυτη προτεραιότητα της Ευρώπης τώρα, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Όλοι πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα και εφόσον οι Έλληνες συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, θα πετύχουν βιώσιμη ανάπτυξη. Ήδη, υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Nωρίτερα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός αναφέρθηκε στην παρατεταμένη ύφεση που αντιμετωπίζουν κράτη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός όλο και μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων συνιστούν στοιχεία που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών και μεγαλώνουν την απόσταση των θεσμών από την καθημερινότητα των πολιτών.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Σγουρός έθεσε τέσσερα καίρια ερωτήματα: Είναι η ύφεση και η λιτότητα μονόδρομος; Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση; Πώς θα αντιμετωπισθεί η καλπάζουσα αύξηση της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη; Μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αυξάνονται;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, κατά τη γνώμη του είναι «περισσότερη Ευρώπη, όπου η αλληλεγγύη θα είναι έμπρακτη και όχι διακηρυγμένη. Η απάντηση είναι μια κοινότητα κρατών με κοινή πορεία όσον αφορά την οικονομική, κοινωνική, πολιτική ασφάλεια και σταθερότητα για τους πολίτες».

By