Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μπενζεμά: δεν τραγουδά στίχους ξενοφοβικούς…

Δεν ψάλλει ποτέ τον Εθνικό ύμνο της Γαλλίας! Ο λόγος για τον Καρίμ Μπενζεμά, το μεγάλο όνομα της Εθνικής Γαλλίας που αποφεύγει να πει τα λόγια της Μασσαλιώτιδας.

7772751326_karim-benzema-face-au-honduras-le-15-juin-2014

Είναι κατά κάποιο τρόπο η σιωπηλή διαμαρτυρία του Μπενζεμά, γιού μεταναστών από την Αλγερία,  ο οποίος θεωρεί κάποια αποσπάσματα του ύμνου ξενοφοβικά.

Η σύνθεση του ύμνου ανήκει στον αξιωματικό του γαλλικού στρατού (του μηχανικού) Ρουζέ ντε Λιλ και γράφτηκε στο Στρασβούργο την νύκτα της κήρυξης του πολέμου μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας (Απρίλιος 1792). Αρχικά τιτλοφορήθηκε «Πολεμικό άσμα για τη στρατιά του Ρήνου» αφού γράφτηκε σαν πολεμικό εμβατήριο. Κατά την επιστροφή του γαλλικού στρατού κάποιοι Μασσαλιώτες εθελοντές άρχισαν να το τραγουδούν στους δρόμους του Παρισιού οπότε και ονομάστηκε στην αρχή «Τραγούδι των Μασσαλιωτών» και αργότερα «Μασσαλιώτιδα». Με τον τίτλο αυτό τραγουδήθηκε στην Όπερα στην ανακήρυξη της Γαλλικής  Δημοκρατίας, στη διάρκεια της Αυτοκρατορίας και της Παλινόρθωσης θεωρήθηκε επαναστατικό τραγούδι, καθιερώθηκε όμως οριστικά ως εθνικός ύμνος της Γαλλίας αμέσως μετά την Ιουλιανή Επανάσταση.

Για τον Μπενζεμά -και όχι μόνο- ένας στίχος που κάνει λόγο για «μολυσμένο αίμα», έχει ερμηνευθεί ως απειλή προς τους μετανάστες και τα παιδιά τους, τα οποία στη Γαλλία σήμερα απειλούνται από την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα…

«Αν ψάλλω τον εθνικό ύμνο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πετύχω τρία γκολ. Κανείς δεν θα με αναγκάσει να το κάνω. Υπάρχουν και οπαδοί που κάνουν το ίδιο», δήλωσε ο επιθετικός της Γαλλίας, ενώ παρόμοια ήταν και η αντίδραση του μεγάλου Ζινεντίν Ζιντάν…

By