Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ιταλία: To Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη Μπερλουσκόνι

Με  κατ’οίκον περιορισμό ή σε κοινωφελή εργασία θα εκτίσει την ποινή ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας

i-ellada-sozei-ton-berlouskoniΤο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε την απόφαση του εφετείου του Μιλάνου το οποίο είχε καταδικάσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για μια υπόθεση φορολογικής απάτης στην αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset – από την ποινή αυτή έχουν ήδη παραγραφεί τα τρία έτη φυλάκισης.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) η υποστήριξη του οποίου θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού, καλείται να εκτίσει ένα χρόνο φυλάκιση, πιθανόν σε κατ” οίκον περιορισμό, ή να προσφέρει αντίστοιχη κοινωφελή εργασία.

Συγχρόνως, οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το εφετείο της ιταλικής συμπρωτεύουσας οφείλει να επανακαθορίσει την διάρκεια της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του Μπερλουσκόνι. Τον Μάιο, το εφετείο είχε επιβάλει πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του Μπερλουσκόνι αλλά χθες ο γενικός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είχε εισηγηθεί αυτή να μειωθεί σε τρία χρόνια.

Αναλυτές θεωρούν ότι η αποψινή απόφαση μειώνει εν μέρει την πίεση που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση συνεργασίας υπό του Ενρίκο Λέτα, αλλά τονίζουν ότι δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσε ο Μπερλουσκόνι.

Υπάρχει η πιθανότητα το εφετείο του Μιλάνου να επισπεύσει την εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης και η νέα απόφαση για την στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που είχε επιβληθεί στον επικεφαλής της ιταλικής κεντροδεξιάς να ανακοινωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By